MINI-EXPOSITIE: African Calender

Dinsdag 1 november 2022 t/m dinsdag 31 december 2024 | OBA Oosterdok- Vitrines 3e etage

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

“The African Calendar” kalender is een reproductie van de allereerste 365-daagse Tamareaanse (Afrikaanse) kalender, volgens de oudste schattingen al in gebruik sinds 4242 voor Christus. In basale vorm is deze soort kalender al meer dan 250.000 jaar in gebruik.

Een kalender is een mooi voorbeeld van een prehistorische creatie van de mens, gestoeld op kennis verworven op wetenschappelijke (systematische) wijze. De oud Tamareaanse kalender is gebaseerd op observaties van de zon, de maan, planeten, sterrenhemel (astronomie en astrologie), de Nijl, het klimaat, gedrag van dieren: op de natuurlijke omgeving van de mens. Deze kalender is nog steeds leidend in de wereld in de vorm van de huidige Gregoriaanse kalender (1582). Een origineel van deze kalender ligt in het Louvre Museum in Parijs, in 1827 meegenomen uit een tempel in Egypte, en staat tegenwoordig bekend als de Denderah Disc.
Als instrument om tijd bij te houden en in te delen beïnvloedt een kalender interacties van mensen met elkaar en de natuurlijke omgeving. Een kalender vormt zo een weergave van de cultuur en tradities van iedere grote succesvolle civilisatie. Denk bijvoorbeeld ook aan de Chinese-, Joodse-, Islamitische-, Hindoeïstische-, Boeddhistische-, Koptische-, Perzische- en Mayaanse kalenders. Een kalender is, en waarborgt en herbergt, cultureel erfgoed. “The African Calendar” kalender verbindt door de geschiedenis en het cultureel erfgoed van de mensheid (van vroeger) te delen met mensen in het heden.The African Calendar als organisatie staat voor verbinding van de mens, waarin menselijk functioneren en menselijkheid, de mens als onderling verbonden wezen met ieder eigen waardevolle ervaringen, centraal staan.The African Calendar organiseert lezingen, dialogen, workshops, trainingen en healing sessies, maakt onderwijsprogramma’s en doet onderzoek rondom de thema’s de mens, cultuur, racisme, discriminatie, diversiteit & inclusie.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: klantenservice@oba.nl