Ongelezen Boeken Club

14 februari 2024, van 19:30 tot 21:30 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 5,00 | met OBA-pas € 2,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een avond op het snijvlak tussen theater, literatuur en kunst & vormgeving in het ondergrondse depot van de OBA, een plek vol met boeken die het daglicht nooit meer zullen zien. Welkom bij de Ongelezen Boeken Club.

We leven in een tijd van ontlezing. Nog nooit hebben wij – al scrollend – zoveel informatie geconsumeerd, en tegelijkertijd zo weinig verwerkt. Dit heeft zijn uitwerking op onze samenleving en democratie. Ontlezing verandert de fysiologie van onze hersenen. Door dit proces verliezen wij onze concentratie, ons geheugen en ons abstract denkvermogen. Lezen is meer dan tekstverwerking.

Als chroniqueurs van het Ongelezen Boek stellen wij de vraag: wat is in deze tijd de functie van het boek? Wij omarmen de situatie, en herdefiniëren de waarde die het boek ook of zelfs juist in ongelezen vorm wel degelijk nog kan hebben.

We staan op een kantelpunt, met het boek als spiegel naar het lezende verleden en naar de ontlezen toekomst. Wij zijn ervan overtuigd dat dit zelfs kan leiden tot meer lezen, en tegelijkertijd nieuwe schwung kan geven aan boeken die niemand leest maar ondanks dat toch de literaire verbeelding kunnen blijven prikkelen. We leggen onze tijd vast met als uitgangspunt het boek en alles wat daarmee samenhangt.

Samen met de ontlezenden herdefiniëren wij de waarde van het boek voor onze samenleving.

Lezingen en voordrachten in ondergronds depot
De eerste bijeenkomst van de Ongelezen Boeken Club (uit een serie van vier) vindt plaats op woensdag 14 februari 2024 in het OBA Theater en in het ondergrondse depot van de openbare bibliotheek in Amsterdam, een plek vol boeken die het daglicht nooit meer zullen zien, en die normaliter niet toegankelijk is voor publiek. Hier geven Martin Berendse (directeur OBA) en Ton van de Laar (bibliothecaris) een lezing, terwijl acteur Vincent Rietveld (Warme Winkel), schrijvers Tommy Wieringa en Olivier Willemsen en dichteres  Julia van den Eijnde een voordracht houden. Bezoekers zullen worden rondgeleid door de bibliothecaris.

Boekpresentatie
Als handvat en gereedschapskist in dit zoeken naar nieuwe betekenis en waarde van het boek presenteren wij deze avond ons manifest: het Manueel van het Ongelezen Boek. Dit manifest is als limited edition geproduceerd door middel van drie verschillende druktechnieken, speciaal voor leden van de Ongelezen Boeken Club. Vanaf 14 februari 2024 kan iedereen lid worden.

Met deze beweging – in gang gezet met vier publieke manifestaties in Amsterdam – planten wij een kiem om mensen aan te zetten om hun eigen Ongelezen Boeken Clubjes te starten. Want iedereen heeft wel een ongelezen boek in de kast.

www.ongelezenboekenclub.nl

Let op: Beperkt aantal plaatsen. Aanmelden vereist.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 0205230900 | klantenservice@oba.nl

bestel tickets