DOCUMENTAIRE & PROGRAMMA | Stemmen van een naoorlogse generatie | Simone Berger & Armando Ello

Woensdag 14 augustus 2024, van 19:15 tot 21:30 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 10,00 | € 5,00 met OBA-pas of stadspas

De documentaire ’Stemmen van naoorlogse generatie: hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken’ geeft aan de hand van interviews een stem aan naoorlogse generaties uit voormalig Nederlands-Indië. Stemmen die tot uiting komen in literatuur, voordrachten en kunst. De makers Simone Berger en Armando Ello - beiden met Indische roots – geven een inleiding en gaan in gesprek met publiek. Esmay Usmany en Erwin van Ligten verzorgen de muzikale omlijsting.

Simone Berger en Armando Ello gingen voor hun film op zoek naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. Diverse aspecten van de doorwerking van de Indische en koloniale invloeden, twee oorlogen en de migratie komen aan bod. Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron verwerkten hun familiegeschiedenis in hun oeuvre en kijken hierop terug. Vier anderen van de derde generatie gebruiken hun familiegeschiedenis op artistieke of professionele wijze in hun dagelijkse werk: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany. Zij geven een nieuwe vorm aan hun bewogen erfenis en aan de toekomst van het herdenken. De documentaire laat op een beeldende manier zien hoe het verleden impact kan hebben bij mensen met ‘roots’ in voormalig Nederlands-Indië. De interviews zijn aangevuld met 2D-animaties, artistieke clips en gesprekken met traumaspecialisten.

Tijdens de filmvertoningen verzorgen Simone Berger (schrijver) en Armando Ello (fotograaf en filmer) een introductie; na de film gaan zij in gesprek met bezoekers. Hun boek ‘De lange reis van de Poesaka - Indische tastbare herinneringen’ (2019) met ruim 30 verhalen van Indische, Molukse en Chinees-Indische Nederlanders vormde de basis voor twee educatieve documentaires, twee lespakketten voor het voortgezet onderwijs en foto- exposities.

Het nagesprek zal gemodereerd worden door Sylvia Dornseiffer. Esmay Usmany en Erwin van Ligten zorgen voor de muziek. Na afloop zijn er Indische snacks in de foyer. De foto-expositie ‘Leven met oorlog - Van overleven naar leven’ die Berger en Ello maakten, is in juli en augustus te zien in de fotogalerij van OBA Oosterdok.

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl

bestel kaarten