Leer zelf zin maken met gebreken

26 september 2022, van 13:00 tot 15:00 | OBA Osdorp

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

“Dan maak je maar zin!” Hoe vaak heb je dat te horen gekregen? Zelf gezegd? Heb je je wel eens afgevraagd, of dat kan: zin maken? Zeker als je mogelijkheden afnemen, door ziekte of ouderdom, kun je je afvragen waar je nog zin in hebt.

Volgens voormalig Denker des Vaderlands René Gude is zingeving een ambacht. “De term ‘zingeving’ betekent dat je zelf aan de bak moet,” zei Gude. “Je moet zin maken, ook als de moed je in de schoenen zakt.” Om zin te maken bedacht hij een denkraam. Als je daardoor kijkt, ga je bronnen van zin in je leven ontdekken. Je vindt woorden voor jouw zin. Daardoor kun je aan de slag om zelf meer zin te maken in jouw leven.

In deze interactieve workshop vertellen journalist Peter Henk Steenhuis en gids in eigen-zinnig leven Lottie van Starkenburg over het ambacht van zin maken. Peter Henk Steenhuis ontwikkelde ZinverZetten samen met René Gude tot een praktisch stuk gereedschap. Lottie van Starkenburg vertaalde het naar het perspectief van mensen die ouder en/of ziek worden. Een bijeenkomst waar je zin van krijgt!

Peter Henk Steenhuis is filosofie-redacteur van Trouw. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2015 richt Henk zich op het zingevingskader dat hij met voormalig Denker des Vaderlands (2013-2015), René Gude, ontwikkelde en waarover hij vijf boeken publiceerde. Zijn meest recente: ‘Veroordeeld tot succes; zoektocht naar een geslaagd leven’. Zijn werk is vertaald in het Engels, Duits en Spaans. Henk is partner van Kenniscentrum ZinverZetten. (Zinverzetten.nl)

Lottie van Starkenburg is gids in eigen-zinnig leven. Ze ontwikkelt ideeën voor een meer eigen, zinnig en eigenzinnig leven voor mensen die leven met een langdurige aandoening of kwetsbaarheid, mede geïnspireerd op haar persoonlijke ervaringen met leven met chronische ziekten. In 2020 verscheen haar boek ‘Energiek leven – anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen’. Op dit moment schrijft ze aan ‘Mijn vriend Damocles’ over de positieve kanten van leven met een onzekere gezondheid. www.lottievanstarkenburg.nl

OBA Osdorp | Osdorpplein 16 | 1068 EL Amsterdam
T: 020-5230900 | E: osdorp@oba.nl