Lezing oorlogsvrijwilligers

Donderdag 30 november 2023, van 19:30 tot 21:30 | OBA Roelof Hartplein

Kosten: toegang gratis | aanmelden gewenst

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Waarom vrijwillig meedoen aan een oorlog? In veel oorlogen duiken er verhalen op van oorlogsvrijwilligers. Ook in de oorlog in Oekraïne kwamen zij in het nieuws. Op deze avond wordt er vanuit verschillende casussen ingegaan op de motieven van oorlogsvrijwilligers.

Het programma bestaat uit meerdere korte lezingen en een panelgesprek. De volgende sprekers zijn aanwezig:

Koen de Groot
Koen gaat in op zijn recent verschenen boek Martelaren voor de paus. Tussen 1861 en 1870 trokken meer dan 3000 Nederlanders naar Rome om de paus te verdedigen in zijn strijd tegen Italië. Bij terugkeer naar Nederland waren zij staatloos, maar in eigen kring werden ze als helden ontvangen. Wat waren de beweegredenen van deze jongens? Waarom waren het er zoveel? En welke paralellen zijn er te trekken met latere vormen van Nederlanders in vreemde krijgsmachten?

Laura Lubbers
In de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) waren ongeveer 650 Nederlandse vrijwilligers betrokken. Laura maakte een podcast over twee van deze Spanjestrijders.

Samuel Kruizinga en Fabienne Thijs
De oorlog in Oekraïne kent ook veel verhalen van oorlogsvrijwilligers. Samuel en Fabienne zijn bezig met een onderzoek naar deze vrijwilligers en vertellen hierover.

Aanmelden
Kan per mail of aan de balie van de vestiging.

OBA Roelof Hartplein | Roelof Hartplein 430 | 1071TT Amsterdam
T: 020-5230900 | E: roelofhartplein@oba.nl