Expositie: Zintuigen van Amsterdam

29 juni 2022 t/m 25 september 2022 | OBA Slotermeer

Kosten: toegang gratis | vrije inloop

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Zintuigen van Amsterdam is een interactieve installatie over de sensoren in Amsterdam. De gemeente gebruikt steeds meer nieuwe technologieën om de stad leefbaarder en veiliger te maken. Maar wat meten deze sensoren eigenlijk allemaal? En wat gebeurt er met de data die zij verzamelen? Wat heeft de Amsterdammer hieraan?

‘Senses of Amsterdam’, zoals de installatie in het Engels heet, is een initiatief van het Responsible Sensing Lab. Dit Lab, in 2021 opgericht door gemeente Amsterdam & het AMS Institute, onderzoekt hoe waarden als privacy, transparantie en autonomie geïntegreerd kunnen worden in het ontwerp van sensoren in de openbare ruimte.

Zintuigen van Amsterdam informeert bezoekers van de oba over de sensoren in de stad en de vraagstukken waar het Responsible Sensing Lab zich over buigt. Je wordt binnen de expositie door middel van stellingen van harte uitgenodigd om mee te denken.  

Ook kun je zelf ervaren hoe sensoren je stad beïnvloeden. Met Datawear’s doe-het-zelfcanvas verken je de technologie achter gezichtsherkenning. Je leert hoe het werkt, waar het wordt gebruikt en speelt met tactieken die voorkomen dat je wordt herkend. Spannend, want hierdoor ga je jouw buurt in een heel ander licht zien. Maar pas op: dit kan ook schokkend zijn. Misschien ontdek je meer over jouw wereld dan je wilt.

Speel alvast met het doe-het-zelfcanvas Gezichtsherkenning op de website van Datawear.
Meer informatie over de expo? Bezoek de website van het Responsible Sensing Lab.  

OBA Slotermeer | Slotermeerlaan 103E | 1063 JN Amsterdam
T: 0205230900 | E: slotermeer@oba.nl