Boekenblog 201; Wat heb ik in 2013 gelezen?

Gepubliceerd op: 19 december 2013 15:20

Natuurlijk maken veel mensen aan het einde van het jaar een balans op. Wat is er gebeurd, wat heb je gedaan ? Bij een aantal mensen levert dat lijstjes op – meestal zijn dat wel vrolijke overzichten: welke films heb je gezien, welk televisieprogramma vond je het beste, mooiste, ontroerend, welke muziekuitvoeringen heb je bijgewoond, om maar wat te noemen.

Veel kranten en tijdschriften publiceren in hun laatste nummer van het jaar “hun” lijstjes. Omdat het lezen van boeken altijd hoog wordt aangeslagen, ontbreekt zelden of nooit een overzicht van de beste boeken van het jaar, gelezen door hun recensenten. Talloze mensen gebruiken die lijstjes weer als tip voor wat zij komend jaar willen lezen. Daar hoor ik ook bij. In de loop van dat jaar gooi ik zo’n lijstje met tips weer weg, want het maakt me moedeloos. U snapt wel waarom. Zelf houd ik al bijna 40 jaar bij wat ik lees, eerst in mijn agenda, en rond Kerstmis in een Boekenschrift. Overigens zijn er natuurlijk boeken over het bijhouden van gelezen boeken; het aardigste blijft Felix Eijgenraam, ‘De plezierfactor, nut en genot van een boekenschrift’ (1990).

Boeken = romans?

Voor u leest wat ik in 2013 de beste boeken vond, nog even een kleine ergernis. Kortgeleden kon u uit een lijst van 50 tussen 2009-2013 verschenen boeken aangeven wat u het beste boek vond. Die lijst was samengesteld door de cultuurredactie van de NRC. Daar stonden alleen romans op! Het bekende misverstand! Alsof het lezen van romans belangrijker is dan biografieën, gedichten, of reisverhalen. De boeken van ik noem maar wat grote namen:Geert Mak, Frank Westerman, Wiel Kusters, Annejet van der Zijl – ze tellen niet mee. In mijn topdrie dus ook een eerbetoon aan de non-fictie.

Gelezen in 2013

Natuurlijk lees je vooral voor je plezier. Bijhouden van wat je leest, maakt je echt niet tot een betere lezer. Maar een analyse van de door jou gelezen boeken is interessant. Ik denk bijvoorbeeld van mezelf dat ik èn graag “oude” boeken lees, èn veel in het Engels. Wel, hier de uitslag: van de 85 boeken die in 2013 las, waren er 4 in het Engels, en nog geen tien geschreven vòòr 1960. 64 boeken dateerden van 2000 of later.

Ik vind ook dat ik van jeugdboeken houd. Nou, ik heb 1 (één) echt voor de jeugd geschreven boek gelezen: het meesterlijke Verkocht! van Hans Hagen. Het indrukwekkende De Hemel van Heivisj van Benny Lindelauff is een boek voor jongeren.

Ik ben ook verzot op strips. Lees ik ze nog ? Vast wel, maar ik noteer ze nauwelijks, zodat ik op 3 uitkom, waaronder, eindelijk de sarcastische serie over Prins Bernhard, Agent Orange. De nieuwe Asterix laat ik aan me voorbijgaan, die heeft zich, evenals Suske en Wiske, overbodig gemaakt. U moet er toch ook niet aan denken dat er nog verhalen van Ollie B. Bommel verschijnen ?

Het goede nieuws: genoten van 9 bundels gedichten, met als toppers F. Starik, Door en Kanttekeningen van Bernlef. Geweldige biografieën las ik over Vestdijk, Jean Dulieu en A. den Doolaard. Ik kwam in het Midden-Oosten van de jaren ’50 terecht met het aanstekelijke en prachtig geïllustreerde boek De wegen van de wereld, Nicolas Bouvier en Thierry Vernet. Ik verdween diep onder de grond in het verleden van Zuid-Limburg met In en onder het dorp van mijnwerkerszoon èn hoogleraar Nederlands, Wiel Kusters en kwam naar adem happend opgelucht boven:meesterlijk!

Vervelende boeken lees ik eigenlijk niet uit, dus die komen niet in mijn boekenschrift. Ze schieten me ook niet te binnen, afgezien van Pascale Mercier’s Nachttrein naar Lissabon – ik vond het een veel te lange rit.

De drie beste

Oek de Jong, Pier en Oceaan (2012), De fietsrepubliek door Pete Jordan (2012) en Goran Rosenberg met Een kort oponthoud op weg van Auschwitz. Dit laatste boek las ik in drukproef, dat is ook bijzonder. Het verschijnt in januari 2014. Over Oek’s boek heb ik een blog geschreven, over De fietsrepubliek is gesproken in de Boekenrubriek, en over het verbijsterende boek van Rosenberg ga ik nog schrijven – dat moet even bezinken.

 

 

 

Ik ben benieuwd naar uw beste boeken gelezen in 2013. Stuur ze op naar l.willemse@oba.nl. Ik bespreek uw keuze in de Boekenrubrieken van 3 en 10 januari, bij Radio AmsterdamFM, rond 15.45 . Eén iemand zit te popelen om zijn lijstje op sturen: de directeur van de OBA!

 

 

 

En als u dit jaar iets van Louis Couperus (150 jaar geleden geboren) of Simon Carmiggelt (geboren in 1913) hebt gelezen, vermeld dat ook. Ik herlas De Boeken der Kleine Zielen en begrijp nog steeds niet waarom hij geen Nobelprijs heeft gekregen.

 

 

 

Ik wens u plezierige feestdagen en een mooi leesjaar 2014!

 

Leo Willemse