Jeugdliteratuurblog | Zeg het kort

Gepubliceerd op: 4 oktober 2019 10:24

Een schrijfstijl die je tegenwoordig tegen kunt komen in vooral young adult boeken, is de vrije versvorm. Het zijn vaak korte zinnen, het ziet eruit als een gedicht, maar het rijmt niet en het is een doorlopend verhaal. Deze schrijfstijl leest prettig en snel. Je komt in een soort flow en hebt de neiging om het boek in een ruk uit te lezen. Aan de andere kant moet je goed blijven opletten, want de schrijvers gebruiken geen woord teveel. Zorg dat niets je ontgaat!

Een van de schrijvers die gebruik maakt van deze schrijfstijl  is Sarah Crossan. Zo schreef zij het prachtige boek Een, dat gaat over een Siamese tweeling. Het boek van haar dat ik nu onder de aandacht wil brengen, is echter Nieuwe maan.

Sarah Crossan | Nieuwe maan

Sarah Crossan | Nieuwe maan

Ed, de broer van Joe, zit al tien jaar in de gevangenis, te wachten op de uitvoering van zijn doodstraf, omdat hij wordt verdacht van de moord op een agent. Omdat die datum dichterbij komt, besluit Joe hem voor het eerst in die tien jaar te bezoeken. Hij gaat naar Texas, waar de gevangenis staat, en bezoekt daar elke dag zijn broer. De beschrijving hiervan wordt afgewisseld met flashbacks naar de jeugd van Joe en Ed. Die was niet makkelijk, met een vader die ze niet kenden en een alcoholistische moeder die niet voor ze kon zorgen. Ondertussen blijft de advocaat van Ed proberen om de doodstraf af te wenden, zodat het verhaal enorm spannend is. Het boek werkt langzaam toe naar de fatale datum. Het mooie van het verhaal is dat je als lezer (net als Joe) niet weet of Ed schuldig is of niet. En mede daardoor word je gedwongen na te denken over wat je vindt van de doodstraf.

Jason Reynolds | 67 seconden

Jason Reynolds | 67 seconden 

Ook dit boek, van Jason Reynolds, werd in vrije versvorm geschreven. In combinatie met het onderwerp krijgt het boek je meteen te pakken en moet je doorlezen.Wills broer is vermoord en wat staat Will dan te doen? Niet snitchen, niet huilen, maar wraak nemen. Dat zijn de regels. En die kent iedereen in de wereld van Will.Het boek vertelt het verhaal van de vijftienjarige Will die in de lift staat, op weg om wraak te nemen op de moordenaar van zijn negentienjarige broer.Op weg naar de lobby (de L van losers) stappen er steeds meer mensen in die Will nooit meer dacht te zien. Is Will nog hetzelfde als hij beneden aankomt?Gedurende het verhaal krijg je een beetje hoop. Gaat deze vicieuze cirkel van geweld hier stoppen? De gebeurtenissen in de lift zouden hiertoe kunnen leiden. Dit boek liet mij achter met een knal! En je blijft er nog lang over nadenken. Absolute aanrader!

Beide boeken gaan over een heftig onderwerp, dat je ook zeker maatschappijkritisch kunt noemen. Juist doordat de schrijvers minder woorden gebruiken dan in gewoon proza, doordat hun boodschap zo compact is verpakt, komt hij harder aan. Dit zijn in elk geval boeken die uitnodigen tot nadenken. En dat kan in elke vorm.


Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt inmiddels bijna 17 jaar bij de OBA. Jeugdliteratuur is haar grote liefde. Je leest meer blogs van Deborah op haar eigen sites boekielezen.nl en elkedageenprentenboek.nl.