Tijdschriftenblog 131; Boekenweek : ondertussen ergens anders!

Gepubliceerd op: 7 maart 2014 14:12

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen, maar ook om vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Van 8 t/m16 is hij er weer: de Boekenweek! Een traditie die teruggaat tot 1932 toen de eerste Boekenweek werd georganiseerd en tot doel heeft de promotie van het (Nederlandstalige) boek.

Uiteraard is er in deze week weer veel te doen in de Centrale Bibliotheek en de filialen. Zo zal Tommy Wieringa die het boekenweekgeschenk van dit jaar Een mooie jonge vrouw heeft geschreven, op dinsdag 18 maart een lezing geven in Meervaart. Het boekenweekessay Arctisch Dagboek werd geschreven door Jelle Brandt Corstius die op 11 maart in de Centrale Bibliotheek en op 12 maart in Diemen een lezing zal geven. In dit tijdschriftenblog reizen we even in het hoofd en door de wereld met een blik in de volgende tijdschriften:

De Parelduiker

Het nieuwe nummer van De Parelduiker heeft als motto: Schrijvers reizen thuis en zal op zaterdag 8 maart feestelijk worden gepresenteerd op de 2e etage van de Centrale Bibliotheek. Het betreft een antireisnummer want de echte schrijver blijft natuurlijk lekker thuis want die reist in zijn fantasie!
Tijdens de middag zal Denker des Vaderlands René Gudde een toespraak houden. Verder wordt het nieuwe boek van Igor Cornelissen over de echte familie Boslowits (Gerard Reve) gepresenteerd. Kortom het is een reisje naar de Centrale Bibliotheek meer dan waard!

AmericA

Het voorjaarsnummer van AmericA, een tijdschrift dat geheel gewijd is aan de Verenigde Staten besteedt aandacht aan Miami.

Deze stad blijft een bijzonder fenomeen. Je vindt er van alles: van mooie Art Deco huizen tot gebieden die meer hebben van een betonnen jungle. AmericA ging zelf maar eens kijken in het meest spraakmakende deel van de stad: South Beach!

Verder aandacht voor de vierduizend kilometer tellende spoorlijn tussen San Francisco en Chicago en een artikel over de Amerikaanse Burgeroorlog.

Griekenland Magazine

Griekenland gaat nooit vervelen: of je nu alleen van de zon houdt of interesse in de klassieke oudheid, Griekenland heeft het allemaal. In dit lentenummer aandacht voor Evia. Na Kreta is dit het grootste eiland van Griekenland maar wie kent het eigenlijk? Griekenland Magazine ging op onderzoek uit.

Macedonië is geografisch gezien het grootste district van Griekenland en beslaat het hele noordelijke gedeelte van het vasteland. Niet bekend bij het grote publiek als zonnig vakantieoord, maar wat een rijkdom kent deze regio! Macedonië heeft veel te bieden: voor de wandelaar, de cultuurliefhebber en zelfs voor de culinaire fijnproevers is er verrassend veel te beleven.

U leest het in deze mini-special.

In Azië nummer 150 staat China centraal.

Azië neemt u mee naar Beijing (en ook daarbuiten), gaat fietsen in Sjanghai en aan de wandel in het snelgroeiende Chengdu, de pandastad. Met veel tips. In deze editie ook veel aandacht voor Laos, een doe-land zonder drukte.

Op de snelweg slapen koeien. Veel auto's zijn er niet, zelfs brommers zijn er weinig, simpelweg omdat er niet veel mensen wonen. Verder maakt Azië een selectie van 7 mooie gebedshuizen in India, Japan, Thailand, Maleisië, Indonesië, Filippijnen en Bhutan. n de rubriek Op Reis Actueel vindt u veel nieuws- en wetenswaardigheden.

Ton van de Laar.