5 verfrissende films voor Valentijnsdag

Gepubliceerd op: 12 februari 2020 09:30

Laurence Anyways / The Lobster

We kunnen er niet omheen: op 14 februari is het Valentijnsdag! De wereld staat vierentwintig uur in het teken van de liefde in al haar suikerzoete glorie. Maar niet alle liefdesverhalen worden gekenmerkt door teddyberen, rode rozen en dozen chocolade. Webredacteur Max tipt verfrissende films over de liefde die je gewoon bij de OBA kunt lenen. Leuk voor met je geliefde, maar ook als je met je kat op de bank zit.

Het is de filmwereld niet ontgaan: de liefde is een thema dat de mens bezighoudt. Films als Bridget Jones en Love Actually worden (terecht) nog veel gekeken en de ene romcom is nog niet uit of er wordt alweer aan een andere gewerkt- maar laten we eerlijk zijn, wiens leven ziet er nou zo uit? Niet alle liefde gaat over jonkvrouwen (in verwassen truien) en prinsen op witte paarden (of in een Volvo). Liefde kan warm, absurd en tragisch zijn. In sommige gevallen is liefde zelfs verboden. De onderstaande films hebben mijn kijk op romantiek veranderd. 

1.

Yorgos Lanthimos - The Lobster

Yorgos Lanthimos | The Lobster
In een dystopische nabije toekomst worden vrijgezellen naar Het Hotel gestuurd, waar ze vijfenveertig dagen de tijd hebben om hun wederhelft te vinden. Lukt dit niet, dan worden ze in een dier veranderd en verbannen naar Het Woud. Yorgos Lanthimos regisseerde eerder films als Kynodontas (Engels: Dogtooth) en Alpeis (Engels: Alps) en maakt ook in deze film duidelijk dat hij in staat is een wonderlijk verhaal kracht bij te zetten met bizarre scènes en een steengoede cast.  

2.

Sofia Coppola - Marie Antoinette

Sofia Coppola | Marie Antoinette
Dit suikerspinkleurige verhaal over het leven van Marie Antoinette, die na een huwelijk met koning Lodewijk XVI de koningin van Frankrijk wordt, barst van de barokke pracht en praal die je van kostuumdrama’s gewend bent. Toch kleeft er iets hedendaags aan deze film: naast extravagante balscènes, gepoederde pruiken en hoepelrokken is er een verrassende, eigentijdse soundtrack en kan de oplettende kijker verwijzingen naar de moderne tijd ontdekken. Zo wordt duidelijk dat Marie Antoinette meer nog dan de koningin van Frankrijk een vijftienjarig meisje was dat naast het hof van Versailles ook haar weg in de liefde moest vinden.

3.

Xavier Dolan - Laurence Anyways

Xavier Dolan | Laurence Anyways
Dramatische shots, gebruik van metaforen en verhitte dialogen: de jonge regisseur Xavier Dolan - die vaak zelf een rol speelt in zijn films - weet hoe hij van een film een meesterwerk moet maken. Laurence Anyways vertelt het verhaal van de geliefden Laurence en Frédérique. Hun relatie komt onder druk te staan als Laurence haar verlangen uit om vrouw te zijn. Dromerige, poëtische en surrealistische scènes worden afgewisseld met emotionele conversaties en elementen die rechtstreeks uit een documentaire afkomstig lijken te zijn. Een ode aan de onvoorwaardelijke liefde en een waar kunstwerk. 

4.

Barry Jenkins - Moonlight

Barry Jenkins | Moonlight
In deze film zie je hoe het leven van Chiron zich in drie delen voor je ogen ontvouwt: zijn jeugd, puberteit en vroege volwassenheid komen aan bod. Een indrukwekkend verhaal waarin de drugsverslaving van zijn moeder, het effect van pesterijen, de onrechtvaardigheid en discriminatie waarmee de zwarte gemeenschap nog steeds te maken heeft en vooroordelen omtrent seksualiteit niet zelden worden belicht. En terecht. De sterke cast, het rauwe verhaal en de indrukwekkende shots maken deze film tot een meeslepend meesterwerk.

5.

Paolo Sorrentino - La Grande Bellezza

Paolo Sorrentino | La Grande Bellezza
De charismatische schrijver Jep Gambardella heeft zich jarenlang als een ware verleider door het extravagante nachtleven van Rome bewogen. Als zijn vijfenzestigste verjaardag en een onaangename herinnering aan zijn verleden onverwachts samenkomen, plaatst hij de nodige vraagtekens bij zijn ooit zo vanzelfsprekende levensstijl. Hij besluit op zoek te gaan naar het enige dat er nog echt toe doet: de tijdloze, absurde en sublieme schoonheid van Rome. Dit is hoe een liefdesbrief aan een stad eruitziet. 


Max is webredacteur bij de OBA. Daarnaast stort hij zich als zelfstandig beeldend kunstenaar in allerlei avonturen en houdt hij zich in zijn vrije tijd bezig met het schrijven en verzamelen van poëzie, waarvan het laatste vooral van toepassing is op het werk van Sylvia Plath, Allen Ginsberg, T.S. Eliot en Ingrid Jonker.

lees meer blogs van de OBA