Veel activiteiten in de OBA in kader van de Poëzieweek

Gepubliceerd op: 3 februari 2014 15:59

Het is Poëzieweek van 30 januari tot en met 5 februari en dus zijn er deze week veel activiteiten in de OBA.

Het begon op donderdag 30 januari, de landelijke gedichtendag, met de opening van de expositie De eenzame uitvaart. Poëzie als luikje naar de dood en kreeg op zondag 2 februari een mooi vervolg met het optreden van K. Schippers, de auteur van het prachtige geschenkboekje van de Poëzieweek Buiten Beeld, in het theater van de OBA.

De eenzame uitvaart

is een prachtig initiatief waarbij dichters speciaal voor een eenzame overledene een gedicht schrijven en dat voordragen tijdens hun uitvaart. Dichter F. Starik nam hiervoor in Amsterdam het initiatief en hij verzamelde een groep dichters om zich heen, de zogenaamde Poel des doods, die samen met hem dit vormgeven. In de tentoonstelling op de derde etage die donderdag geopend is kunt u een aantal portretten zien van de deelnemende dichters en een van de door hen geschreven gedichten.

Ter gelegenheid van deze opening is een boekje uitgekomen dat is samengesteld door Bianca Sistermans en Hester van Hasselt die ook de tentoonstelling hebben vormgegeven. In het boekje staan bijdragen van Eva Gerlach, Anneka Brassinga en Wim Brands. Zij droegen ook voor uit eigen werk nadat F, Starik, voormalig Stadsdichter die ook op de wand in de hal van de bibliotheek vereeuwigd is met een gedicht, de tentoonstelling had ingeleid.

Zondag was het de beurt aan Schippers die een concertlezing verzorgde met pianist Marcel Worms. Het werd een bijzondere muzikale ontmoeting waarbij Anton Webern, Otto Ketting, Roberst Nasveld, Erik Satie , Bill Evens en Arnold Schönberg werden gemengd met poëzie en met kort proza uit het verhalenboek Voor jou met herinneringen aan de vrienden Henk Bernlef en Gerard Brands. Op het eind werd aanstekelijk geïmproviseerd op de gedichten De stand van moedervlekken aan de hemel en De men bar en na afloop werd er gesigneerd.

Woensdag wordt de Poëzieweek afgesloten met het Gedichtenbal en dan wordt ook de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam bekend gemaakt, van wie natuurlijk weer een speciaal gedicht in de hal van de Centrale Bibliotheek zal worden aangebracht.

Hans van Velzen, directeur