Samen lezen in een leeskring

Leest u graag en lijkt het u leuk en inspirerend om over boeken die u leest met anderen van gedachten te wisselen? Sluit u dan aan bij een leeskring. Dit is gratis, mits u een geldige OBA leenpas heeft. Leeskringen worden georganiseerd in alle regio’s van de stad, bij veel van de 26 vestigingen van de OBA. Op deze pagina leest u alles over de verschillende leeskringen van de OBA en hoe u zich kunt aanmelden. Heeft u nog vragen, stel ze aan leeskringen@oba.nl 


Als u zich aanmeldt zoeken wij een geschikte locatie voor u en kunt u zich aansluiten bij een groep met mensen die dezelfde interesse met u delen; u kunt zich natuurlijk ook aanmelden met uw eigen leeskring. U kunt met uw OBA pas bij alle vestigingen boeken lenen. Maar de OBA biedt extra service voor leeskringen door:

  • de leeskoffertjes van partner ProBiblio voor literaire leeskringen
  • vier themacollecties voor Leeskringen uit de OBA collectie. De thema's zijn Amsterdam, Nederlandse geschiedenis, Nederlandse biografieën, filosofie.
  • het bieden van ruimte voor bijeenkomsten van uw leeskringen bij veel vestigingen in de stad
  • meerdere vormen waarin u een titel kunt tegenkomen: grootletter uitgave, luisterboek, e-book

Lees hieronder meer over Leeskringen, bronnen ter ondersteuning en inspiratie.

literaire leeskring

In een literaire leeskring worden zowel nieuwe als oudere titels en klassiekers gelezen. Van ‘Kom hier dat ik u kus’ van Griet op de Beeck, tot ‘Van de koele meren des doods’ van Frederik van Eeden. De OBA biedt keuze uit titelsets met daarin zeven exemplaren per titel. Er is voor iedere lezer een passende leeskring.

leeskring amsterdam

Leest u ook graag over de stad Amsterdam, sluit u dan aan bij deze thema Leeskring.  Wij bieden keuze uit romans en informatieve titels. De OBA heeft bovendien een speciale collectie over Amsterdam, die grotendeels geplaatst is op de 3e etage van de Centrale OBA, een ander deel staat in het Magazijn, maar is via onze catalogus te vinden. Deze collectie is ter inzage.

leeskring biografieën

Lezen over het leven van een ander kan boeiend zijn. Daarom hebben wij een collectie levensbeschrijvingen van Nederlandse personen opgebouwd. Deze titels zijn ook interessant voor de leeskringen Geschiedenis en Amsterdam.

vrije keuze leeskring

Groepen kunnen ook zelf een titellijst samenstellen en bijvoorbeeld een mix lezen van thema Amsterdam en algemene literatuur. Men leest titels als Joosje Lakmaker’s ‘Over de Blauwbrug’, Anna Enquist ‘De verdovers’; Stefan Hertmans ‘Oorlog en terpentijn’; Mo Yan ‘Kikkers’.

leeskring geschiedenis

Annejet van der Zijl, Maarten Prak of Alexander Waugh. Deze auteurs komen voorbij in de leeskring geschiedenis. We lezen over verschillende onderwerpen uit de vaderlandse geschiedenis, veelal non-fictie.

leeskring gender en seksuele diversiteit

Deze leeskringen houden zich bezig met thema’s als gender, homo- en lesbogeschiedenis en literaire stromingen. Er worden zowel klassieken gelezen, als non-fictie en hedendaagse literatuur.

leeskring andere talen

Een aantal leeskringen leest in de oorspronkelijke taal en dat geldt ook voor de voertaal tijdens de boekbespreking. Titels die men leest zijn bijvoorbeeld: Duits : Theodor Fontane ‘Effi Briest’; Robert Menasse ‘Der Europäische Landbote’. Engels: Kate Atkinson ‘Life after life’; Paul Theroux ‘The lower River’. Frans:  Mathias Éneard ‘Rue des voleurs’; Marguerite Yournecar ‘Mémoires d’Hadrien’.

Studieleeskring De Wereld Academie

Met een groep een aantal maanden lang een wetenschappelijk thema bestuderen onder het motto “Durf te weten…”. Initiatiefnemer Daan Diederiks daagt u maandelijks uit diep in de materie te duiken. Boeken, internet, tekstfragmenten, presentaties, interviews; alles wordt uit de OBA-kasten gehaald.

Ontdekking van de Aarde

Deze Studieleeskring bestudeert de aarde in de context van het klimaat en de veranderende blik van de mens op het aardse leven en de rol van de mens op aarde.
Aanmelden kon tot 2 januari 2017.

word lid van de OBA

Als u wilt aansluiten bij een leeskring, heeft u een OBA-pas nodig. Met een OBA-pas kunt u een jaar lang lezen, kijken, luisteren en meer. Klik hier om online lid te worden of kom naar een OBA-vestiging bij u in de buurt.

aanmelden voor een leeskring

Bent u enthousiast geworden? Meld u dan aan door op onderstaande link te klikken en het aanmeldformulier in te vullen. U kunt aangeven aan welke leeskring u mee zou willen doen en welk tijdstip en welke locatie uw voorkeur hebben. Naar aanleiding daarvan laten wij u weten of er direct een plek is, of dat u op een wachtlijst komt.

leeskring filosofie

Wilt u meer lezen over stromingen in de filosofie en bekende filosofen? Dan is de leeskring filosofie wellicht iets voor u. Ook voor deze leeskring hebben we een collectie bestaande uit romans en informatieve titels van bijvoorbeeld Michel Foucault en Spinoza.

meelees clubs - meelezen voor volwassenen in een groep

Voor wie moeite heeft met Nederlands lezen is er de mogelijheid voor makkelijk lezen, de Meelees club. In deze groepen lezen we boeken voor volwassenen in makkelijke taal. OBA werkt hierbij samen met Leef en Leer! Klik hier voor meer informatie of vraag er naar bij een OBA-vestiging bij u in de buurt.

leest u graag e-books?

Klik dan op onderstaande link. Hier vindt u twee lijsten met leessuggesties.