Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk leren lezen? Eén op de tien kinderen op de basisschool of middelbare school heeft een leesprobleem of leesachterstand of ervaart problemen met spellen. Het Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een speciale voorziening voor kinderen van 8 tot 12 jaar op de jeugdafdeling van de OBA. De afdeling richt zich speciaal op kinderen met leesproblemen. Hierbij kan worden gedacht aan dyslexie en concentratieproblemen, zoals ADD of ADHD. 

De Collectie

Op het MLP zijn de meest spannende, leuke en makkelijk te lezen boeken ondergebracht in een aantrekkelijke en overzichtelijke collectie. Zo kunnen kinderen die lezen niet leuk vinden of hier moeite mee hebben toch kennis maken met boeken.

Naast fictie en non-fictie omvat de collectie tijdschriften, verfilmde boeken, gesproken boeken en luisterboeken. Hierdoor wordt het lezen gestimuleerd en het leesplezier bevorderd.

Top 25 | Makkelijk Lezen


Online makkelijk lezen

Wist je dat je ook online terecht kan voor spannende, leuke en makkelijk te lezen boeken?

Leesplezier met Yoleo

Hoe krijg je kinderen die niet van boeken houden toch over de streep? Door lezen aantrekkelijk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo.

ga naar de website van Yoleo

Top 10 | E-books voor makkelijk leesplezier

Meer lezen?

Je vindt een heleboel informatie op de website van het Makkelijk Lezen Plein. De site, bedoeld voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten, bevat een overzicht van media die geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen, tips om kinderen in de boeken te krijgen of te ondersteunen bij het leren, en links naar sites over leesproblemen.

ga naar makkelijklezenplein.nl

Wat is dyslexie?

Er is sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn voor leesproblemen. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor. Het begrijpen van een tekst gaat moeizamer en kost een kind meer energie. Ongeveer 3,6% van de leerlingen heeft ernstige enkelvoudige dyslexie. Dat betekent dat er naast dyslexie geen sprake is van een andere (leer)stoornis.

ga naar dyslexiecentraal.nl


Handige websites

Wil je je kind laten testen op dyslexie, meer te weten komen over leesbeperkingen of een dyslectisch kind verder helpen? De onderstaande instanties zijn experts op het gebied van (onder meer) dyslexie en leesbeperkingen.