Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk leren lezen? Eén op de tien kinderen op de basisschool of middelbare school heeft een leesprobleem of leesachterstand of ervaart problemen met spellen. Het Makkelijk Lezen Plein (MLP) is bestemd voor kinderen die hier moeite mee hebben, om wat voor reden dan ook.

Maak lezen weer leuk


Het MLP is een speciale voorziening voor kinderen van 8 tot 12 jaar op de jeugdafdeling van de OBA. De afdeling richt zich speciaal op kinderen met leesproblemen. Hierbij kan worden gedacht aan dyslexie en concentratieproblemen, zoals ADD of ADHD. 

Op het MLP zijn de meest spannende, leuke en makkelijk te lezen boeken ondergebracht in een aantrekkelijke en overzichtelijke collectie. Zo kunnen kinderen die lezen niet leuk vinden of hier moeite mee hebben toch kennis maken met boeken. 

Naast fictie en non-fictie omvat de collectie tijdschriften, verfilmde boeken, gesproken boeken en luisterboeken. Hierdoor wordt het lezen gestimuleerd en het leesplezier bevorderd.

Hier vind je het Makkelijk Lezen Plein:

Makkelijk Lezen Plein


OBA Oosterdok
OBA Banne
OBA IJburg
OBA Olympisch kwartier
OBA Reigersbos
OBA Van der Pek
OBA Waterlandplein

Nog te realiseren vanaf 2020:

OBA Linnaeus
OBA Geuzenveld
OBA Roelof Hartplein

Na de verbouwingen zal ook in OBA Postjesweg of Mercatorplein een MLP te vinden zijn.

E-books voor makkelijk leesplezier


Bekijk hier onze tips voor de leukste, spannendste en meest toegankelijke boeken. 

Wat is dyslexie?


Er is sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn voor leesproblemen. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor. Het begrijpen van een tekst gaat moeizamer en kost een kind meer energie. Ongeveer 3,6% van de leerlingen heeft ernstige enkelvoudige dyslexie. Dat betekent dat er naast dyslexie geen sprake is van een andere (leer)stoornis.  

Leesplezier met Yoleo

Leesplezier met Yoleo


Hoe krijg je kinderen die niet van boeken houden toch over de streep? Door lezen aantrekkelijk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. 

Vraag gerust om hulp


In de OBA kun je worden geholpen bij het zoeken naar de juiste materialen. Je kunt ook informatie krijgen over achtergrondliteratuur, hulpmiddelen, websites en adressen voor ouders en opvoeders van kinderen met leesproblemen. 

Een belangrijke informatiebron is hierbij de website van het Makkelijk Lezen Plein. De site, bedoeld voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten, bevat een overzicht van media die geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen, tips om kinderen in de boeken te krijgen of te ondersteunen bij het leren, en links naar sites over leesproblemen. De OBA helpt je graag bij het makkelijk leren lezen.