Over ons
Maakplaatsen voor iedereen
Over ons
Maakplaats 021 is een netwerk van openbare maakplaatsen in tien OBA-vestigingen verspreid over de stad. Onze maakplaatsen zijn digitale speelkamers, voorzien van machines en apparatuur voor het maken van prototypes en modellen. Je leert er ontwerpen, creëren, ontdekken, experimenteren en maken.
In de programma's wordt niet alleen aandacht besteed aan digitale fabricage maar ook aan stadmaken. Samen ontdekken we de buurten en de stad Amsterdam en bedenken we slimme oplossingen. Want de stad zelf is de perfecte leeromgeving en bovendien is elke buurt anders.
Alle maakplaatsen zijn voorzien van:
- lasersnijder
- 3D-printer
- vinyl snijder
- makey makey's
- micro:bits
- divers handgereedschap en elektronica
Na schooltijd bieden we workshops voor kinderen en jongeren (8 - 16 jaar) uit de buurt. Overdag zijn de maakplaatsen een werkruimte voor scholen en creatieven. Neem een kijkje bij activiteiten en ‘voor scholen’ om erachter te komen wat je allemaal kunt maken en leren bij Maakplaats 021.
Waarom leren maken?
Technologie speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven van ons allemaal. We zijn er zelfs afhankelijk van geworden. En tegelijkertijd snappen we er vaak steeds minder van. Om de razendsnelle ontwikkelingen de baas te blijven moeten we de technologie blijven onderzoeken, ermee spelen en ermee leren werken. Daarom is Maakplaats 021 opgericht. Het getal 021 staat voor de 21st century skills, vaardigheden die we nodig hebben om mee te blijven doen in de veranderende maatschappij.
Maakplaats 021 is een initiatief van OBA, Waag, Pakhuis de Zwijger en de Hogeschool van Amsterdam en komt tot stand met steun van de Gemeente Amsterdam. De partners zien het als gezamenlijke uitdaging om ervoor te zorgen dat alle Amsterdamse kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan de informatiesamenleving en dat niemand achterblijft. Iedereen moet de kans krijgen de vaardigheden te ontwikkelen die passen bij deze tijd.
- OBA zorgt zeven dagen per week – in 28 vestigingen in de hele stad – voor vrije toegang tot alle denkbare bronnen van kennis en inspiratie en wil zoveel mogelijk Amsterdammers helpen daarin hun weg te vinden.
- Waag zet haar expertise en ervaring in om de makerspaces in te richten, traint OBA-medewerkers in maakonderwijs en digitale fabricage en biedt Fabschool-programma's voor kinderen vanaf 8 jaar;
- Pakhuis de Zwijger werkt aan 'ecosystemen in buurten' door stadmakers uit alle wijken te verbinden aan de programma's in de maakplaatsen en neemt kinderen mee op expeditie in hun eigen buurt;
- Hogeschool van Amsterdam doet vanuit het lectoraat Didactiek van de Bètavakken onderzoek naar de effectiviteit van leren in de maakplaatsen. Ook is een minor Maker Education opgezet waarbij studenten één keer per week stage lopen in een van de maakplaatsen.