Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Terugblikken op een sociaal betrokken 2022

Gepubliceerd op: 13 december 2022 15:55

Bezoekersaantallen herstellen en 'Ik ga leven' van Lale Gül meest geleende boek dit jaar

We kijken terug op een levendig en sociaal betrokken 2022. In totaal ontvingen we met alle vestigingen zo’n 2,6 miljoen bezoekers. In 2021 lag dit aantal vanwege een beperkte opening door de coronacrisis op een kleine 1,5 miljoen. De aantallen bezoekers lagen pre-corona hoger (3,5 miljoen) maar na de dip de afgelopen twee jaar, lijkt er een voorzichtig herstel ingezet. Naar verwachting zet de groei het komende jaar door.

Daarnaast sluiten we het jaar af met bijna 136.000 lidmaatschappen: ook hier is sprake van een definitieve ommekeer in de dalende lijn. De XL vestiging OBA Oosterdok bestond in 2022 alweer 15 jaar. Er kwam een nieuwe bibliotheeklocatie in Weesp bij dit jaar. Daarmee bestaat het netwerk van de OBA uit 28 vestigingen. Het komend jaar vieren we de 100ste verjaardag van de allereerste OBA-buurtvestiging, OBA Van der Pek in Amsterdam Noord. In februari 1923 ging de eerste vestiging van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek Amsterdam aan het Meidoornplein open. Dit is de regelrechte voorganger van OBA Van der Pek nu.

Meest geleende boeken

De roman Ik ga leven van Lale Gül werd het meest geleend in 2022. Het populairste non-fictie boek was De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Ff offline van Jeff Kinney werd het meest uitgeleende kinderboek.

De OBA organiseerde meer dan 2000 evenementen, cursussen, workshops en andere activiteiten. De bibliotheek maakte zich hard voor uiteenlopende sociaal-maatschappelijke vraagstukken zoals de bevordering van de digitale zelfredzaamheid, het aanwakkeren van het leesplezier (leesoffensief) en het OBA-aanbod op en na school.

Afgelopen jaar konden we na de onzekere coronatijd onze deuren weer wagenwijd openzetten voor publiek. Mensen kunnen weer komen om boeken te lenen, om te studeren, om culturele activiteiten bij te wonen, elkaar te ontmoeten of gewoon voor een praatje. Daarnaast hebben wij vanuit de gemeente en het Rijk een belangrijke opdracht meegekregen om digitale inclusie te stimuleren, om mensen aan het lezen te krijgen en te houden en ons aanbod op en na school verder uit te breiden’, aldus Martin Berendse, directeur OBA.