Vliegende treinen, en toch ook veel boeken | Verslag 11 maart

Gepubliceerd op: 13 maart 2023 12:00

‘De toekomst, wat is dat?’ Wat “later” is blijkt best moeilijk te begrijpen voor de kinderen die meedoen aan de eerste sessie van OBA Next’s kinderraad op 11 maart. Niet gek hoor, als je zelf pas een jaar of 8 rondloopt op deze aardbol. Maar na wat aanmoediging vliegen de futuristische ideeën je om de oren.

Vliegende treinen, lava-apentikkertje in virtual reality, een manege in de bieb... De kinderen (leeftijd 7 tot 10) weten wat ze willen. Boeken bleken verrassend genoeg onverminderd populair. En oh ja, kauwgumballenmachines! 

Innovatieprogramma OBA Next
Tijdens het evenement ‘Welkom in de bibliotheek van de toekomst’ op 11 maart konden inwoners van Amsterdam Zuidoost vertellen wat zij allemaal willen leren, lenen, ontdekken en doen in de bieb van de toekomst. Het evenement werd georganiseerd tijdens de Week van Zuidoost als onderdeel van het innovatieprogramma OBA Next. 

Workshop Jonge reporters
Een van de workshops was van Jonge reporters. Mediaprofessionals Jeltje van Nuland en Elvis Ruth Penuel begeleiden jongeren in Amsterdam Zuidoost bij het regisseren, presenteren en monteren van reportages over onderwerpen die spelen in het stadsdeel. Tien jonge reporters gingen de straat op en interviewden bewoners over de bibliotheek van de toekomst en wat ze daarvan verwachten. Bekijk hier de videoreportage (2 min.)

Virtual reality speeltuin
Speciaal voor OBA Next ontwierp Studio VRij een bibliotheek van de toekomst in virtual reality (VR). Dit is (nog) geen ontwerp van het bibliotheekgebouw dat in Zuidoost gepland is, maar je kunt het omschrijven als een futuristische speeltuin: een virtuele plek waar iedereen die het wil kan nadenken en meepraten over wat je later in de bibliotheek kunt doen. Zo'n twintig bezoekers, groot en klein, zetten een VR-bril op en bezochten ‘de bieb van de toekomst’ in de online 3D-wereld tijdens het evenement. 

Kinderraad OBA Next
Een bibliotheek van de toekomst, wat vinden de kleinste inwoners daarvan? De eerste sessie van de kinderraad van OBA Next werd begeleid door onder andere de coaches van de Maakplaatsen van de OBA, waar kinderen hun creatieve en digitale vaardigheden ontwikkelen. De deelnemers maakten een ontwerp voor het logo van OBA Next en vertelden wat ze hier straks willen doen: spelletjes spelen, nieuwe mensen ontmoeten, problemen oplossen, en vaardigheden leren zoals betalen en andere grote-mensen-dingen. En ja, toch ook: boeken lezen. 

“Fantasierijke ideeën”
In totaal had het evenement ‘Welkom in de bibliotheek van de toekomst’ ongeveer 50 bezoekers. Kwartiermaker van OBA Next Chris Sigaloff spreekt van een geslaagde middag: “Het was een fijne manier om kennis te maken met de inwoners van Zuidoost. En om zo te luisteren naar hun ideeën over een toekomstige bibliotheek. Wij hebben veel geleerd. Bijvoorbeeld dat de jongeren heel gemotiveerd zijn om zelf verhalen te vertellen, zo zeer dat zelfs de jongste kinderen hun mooie, fantasierijke ideeën willen delen. We zien uit naar veel meer samenwerking de komende tijd.“ 

OBA organiseerde het evenement in samenwerking met het Masterplan Zuidoost, tijdens de Week van Zuidoost. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam waren aanwezig in opdracht van Imagine IC; zij helpen mee wensen en behoeften van inwoners van Zuidoost rond de bibliotheek van de toekomst te verzamelen. Bijlmer Bookstore verkocht een selectie van hun boekencollectie. Er was muziek van Neco Novellas.

bekijk het hele programma hier