OBA op Next Library Festival 2023

Gepubliceerd op: 9 mei 2023 14:00

Van 13 tot en met 16 mei doet OBA mee aan het internationale Next Library Festival 2023 plaats in Aarhus, in Denemarken. Vooruitstrevende bibliotheekprofessionals en innovators van over de hele wereld komen samen om de openbare bibliotheek in de 21e eeuw te verkennen. Team OBA Next geeft een workshop met als doel een inclusieve community-engagement-strategie ontwerpen voor de realisatie van het gebouw voor OBA Next in Zuidoost.

Wat is Next Library? 

Next Library is opgezet door de openbare bibliotheek van Aarhus in Denemarken. Speciaal voor de professionals in het bibliotheekwezen die grenzen verleggen en veranderingen doorvoeren die leren in de 21e eeuw ondersteunen. Het doel van Next Library evenementen is om het netwerk van deelnemers te betrekken bij het creëren van ideeën, onderwerpen en formats waarvan zij kunnen leren. 

Workshop OBA Next: “Co-creating The Library For The Future”

Op 16 mei geeft OBA Next een workshop onder leiding van Chris Sigaloff (kwartiermaker OBA Next), Rolf Hapel (bibliotheekadviseur en docent aan de University of Washington) en Angelique Hoogmoed (curator, programmeur en community coordinator werkzaam en woonachtig in Amsterdam Zuidoost). Tijdens de workshop werken we aan input voor een inclusieve community-engagement-strategie voor de realisatie van het gebouw voor OBA Next in Zuidoost.

Inclusief en mensgericht

Onze uitdaging is dat de oprichting van de nieuwe bibliotheek inherent een top-down beslissing van de stad en de OBA is, waarbij de lokale gemeenschappen niet zijn geraadpleegd. Dit stelt OBA Next voor een lastige opgave: hoe kan deze nieuwe bibliotheek vanaf het begin worden ontwikkeld op een open, inclusieve en mensgerichte manier, terwijl de financiering en de besluitvorming op een zeer politieke en hiërarchische manier plaatsvinden?

Op deze vraag zullen wij samen met internationale bibliotheekprofessionals antwoorden formuleren tijdens de workshop op het Next Library Festival op 16 mei van 09.30 tot 11.15 uur. De ideeën en resultaten van de workshop dragen bij aan onze ambitie om een ontwerpproces vorm te geven dat verrijkend is voor de lokale gemeenschappen en belanghebbenden in Amsterdam Zuidoost, en tegelijk een aantrekkelijke bestemming te creëren voor de hele stad.  

Ga naar de website van Next Library