Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk bij de OBA: zet je in voor je buurt

Iets goeds doen voor je buurtgenoten? Op zoek naar gezelligheid? Word vrijwilliger bij de OBA.Dat kan al vanaf drie uur per week. Je kunt bijvoorbeeld Amsterdammers helpen die Nederlands aan het leren zijn, voorlezen in allerlei talen, ervoor zorgen dat je buurtgenoten de weg vinden in je vestiging in jouw buurt en nog veel meer.

Allemaal redenen om OBA-vrijwilliger te worden

 1. Je ontmoet inspirerende mensen, maakt nieuwe vrienden en breidt je netwerk uit.
 2. Je maakt impact. Voel de voldoening van betekenisvol werk door iets terug te geven aan je stad.
 3. Je geniet van een gratis OBA-abonnement, waarmee je onbeperkt toegang krijgt tot een schat aan kennis en vermaak.
 4. Je bouwt aan je toekomst. Je doet waardevolle werkervaring op en met de trainingen die we aanbieden blijf je groeien, zowel professioneel als persoonlijk.
 5. Je krijgt exclusieve toegang tot evenementen.
 6. We zorgen goed voor onze vrijwilligers. Je bent WA verzekerd.
 7. Je wordt gezien. Je krijgt persoonlijke begeleiding in een omgeving die inspireert.

Ontdek de OBA

Als vrijwilliger ben je essentieel in het verwezenlijken van onze missie: het toegankelijk maken van een wereld aan informatie, verhalen en ideeën voor elke Amsterdammer. Word vrijwilliger bij ons team en help de stad te verrijken. Bij de OBA is elk boek een avontuur, elke ontmoeting een nieuw verhaal. Welkom in een wereld waar elk moment je verrijkt en verruimt. Jouw volgende hoofdstuk begint hier.

Iris over haar vrijwilligerswerk

“Als OBA-maatje kan ik iemand echt helpen, zowel met het uitzoeken van geschikte boeken als met het uurtje praten.”
– Iris, vrijwilliger bij OBA Buitenveldert

Vrijwilliger worden?

De OBA is de huiskamer van de buurt, waar iedereen welkom is. Wil jij hier een bijdrage aan leveren? Binnen de OBA is genoeg te doen.

Vrijwilliger taal

Wil je mensen helpen goed Nederlands te leren spreken? Meld je aan als vrijwilliger taal. Je zorgt dat buurtgenoten het spreken van de Nederlandse taal kunnen oefenen. Je bent voor hen het eerste aanspreekpunt. Je verwelkomt mensen, stelt ze op hun gemak en schenkt koffie en thee. Je bent gespreksleider en bereidt thema's voor. Als dat nodig is, verwijs je door naar een OBA-medewerker of een samenwerkingspartner.

naar de vacatures voor vrijwilligers taal

Vrijwilliger activiteiten

Ben jij een echte gastvrouw of gastheer? Meld je aan als vrijwilliger activiteiten. Je verwelkomt de buurtgenoten die deelenemen aan activiteiten en assisteert met het klaarzetten en opruimen van materialen. Ook  assisteer je bij voorstellingen, zaalverhuur, voorlezen of hulp bij digitale vaardigheden.

naar de vacatures voor vrijwilligers activiteiten

Vrijwilliger dienstverlening

Help jij graag mensen? Meld je aan als vrijwilliger dienstverlening. Je maakt van de bilbiotheek een huiskamer in de buurt waar iedereen welkom is. Je verwelkomt bezoekers, maakt een praatje en assisteert iedereen die gebruik willen maken van wat de OBA te bieden heeft. Dit varieert van het gebruiken van www.oba.nl tot het lenen van een boek. Waar nodig verwijs je  door naar een OBA-medewerker of een samenwerkingspartner.

naar de vacatures voor vrijwilligers dienstverlening

Vrijwilliger jeugdactiviteiten

Vind je het leuk om met kinderen te werken? Word vrijwilliger jeugdactiviteiten/ Je verwelkomt de kinderen, maakt een praatje met de ouders/verzorgers en assisteert met het klaarzetten en opruimen van materialen. Je kunt helpen bij voorstellingen, knutselen, voorlezen of storytelling.

naar de vacatures voor vrijwilligers jeugdactiviteiten

Taalcafé in OBA Buitenveldert

Neem een kijkje in OBA Buitenveldert. We spreken twee vrijwilligers van het Taalcafé dat elke donderdagochtend plaatsvindt.

Er is altijd een OBA-vestiging in de buurt

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon kan je inschakelen als er sprake is van ongewenste omgangsvormen, misstanden of integriteitsschendingen.Marlout Corba is extern vertrouwenspersoon voor de medewerkers en vrijwilligers van de OBA. Zij is mobiel bereikbaar op: 06-539 279 78 en per mail: m.corba@jccconsulting.nl

mail de vertrouwenspersoon

Vrijwilligersnieuws

 • In het zonnetje: José Niekel

  José kwam dertig jaar geleden in dienst als vrijwilliger bij de OBA. Dat vond ze zo leuk, dat ze al die tijd is gebleven.

  23 februari 2024

 • Even voorstellen: Willemijn Ligthart

  Willemijn werkt op de afdeling P&O. Daar heeft ze contact met medewerkers, samenwerkingspartners, stagiairs en vrijwilligers. Vandaag stelt ze zich even voor.

  22 februari 2024

 • In het zonnetje: Marian Gravemaker

  Marian komt elke zaterdag met heel veel plezier naar OBA CC Amstel voor het ondersteunen van bezoekers in de publieksdienst. Waarom dat zo is? Aan haar het woord.

  4 december 2023

 • Even voorstellen: Najat Rhim

  Najat is de centraal vrijwilligerscoördinator bij de OBA. Jouw aanspreekpunt als huidige of aankomende vrijwilliger. Vandaag stelt ze zich even voor.

  4 december 2023

meer nieuws