Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk bij de OBA

Onze vrijwilligers ondersteunen in de vestigingen, beantwoorden vragen en wijzen de weg, of helpen bij culturele en maatschappelijke activiteiten. Of ze leveren een bijdrage aan de diverse trainingen basisvaardigheden op het gebied van taal en computers. Er zijn verschillende mogelijkheden en je doet (weer) werkervaring op en ontwikkelt je talenten.

Draag je de OBA een warm hart toe, hou je van mensen en lijkt het je leuk om je in te zetten voor de OBA? Op dit moment is de OBA op zoek naar vrijwilligers voor de volgende functies: 

Vrijwilliger Gastheer/Gastvrouw

Help Amsterdammers om wegwijs te worden in de OBA in hun buurt en de bibliotheek voor bezoekers open te houden!

Als vrijwilliger neem je de rol aan van gastheer/vrouw en ben je herkenbaar voor de bezoekers als aanspreekpunt. Je verwelkomt de bezoekers, maakt waar gewenst een praatje en assisteert met het bedienen van de apparatuur. Waar nodig verwijs je naar de OBA medewerker of een samenwerkingspartner.

Vrijwilliger Online Meeleesclub

Wil je mensen van verschillende culturele achtergronden helpen bij het leren van de Nederlandse taal? De Meeleesclub is een laagdrempelige plek waar mensen kunnen oefenen om hun leesvaardigheid te verbeteren. Jij leest voor en de deelnemers lezen mee. Je checkt het begrip en samen praten jullie over het verhaal. Je zorgt voor een ontspannen sfeer waarin iedereen zich prettig voelt.
Vanwege Coronamaatregelen zijn wij begonnen Meeleesclubs online te organiseren. Ook als fysieke meeleesclubs weer kunnen starten verwachten we met de Online Meeleesclub door te gaan.

Vrijwilliger Online Taalcafé

Wil je in contact komen met mensen van verschillende culturele achtergronden en ze persoonlijk op weg helpen met het leren van de Nederlandse taal? Dan is de vrijwilligersfunctie als vrijwilliger bij het Online Taalcafé iets voor jou! Het Taalcafé is een laagdrempelige plek waar mensen digitaal samenkomen om te kunnen oefenen om hun taalvaardigheden te verbeteren. Als vrijwilliger begeleid je elke week anderstaligen, in wisselende groepjes, door vooraf uitgewerkte thema’s te bespreken.

Voorlezen in het Turks in een verzorgingstehuis

Lijkt het je leuk om in contact te komen met Turkse ouderen en ze twee keer per maand voor te lezen? Dan is deze vrijwilligersfunctie misschien iets voor jou! Als vrijwilliger lees je voor aan oudere dames van Turkse afkomst die in Amsterdam wonen. Je verzorgt zelfstandig de voorleesactiviteit en zoekt geschikte boeken uit om voor te lezen.

Voorlezen in een verzorgingstehuis

Als vrijwilliger lees je voor aan ouderen van Pakistaanse afkomst die in Amsterdam wonen. Je verzorgt zelfstandig de voorleesactiviteit en zoekt geschikte boeken uit om voor te lezen. Je gebruikt naast boeken ook liedjes, versjes en beweegspelletjes om het verhaal te vertellen en te zorgen dat de ouderen actief aan de activiteit deelnemen. De voorleesactiviteit gaat plaatsvinden op woensdagmiddag in een verzorgingstehuis in Amsterdam Oost als onderdeel van de dagbesteding. De activiteit wordt twee keer per maand georganiseerd. Uitbreiding wordt na de start van de activiteit bekeken.

Vrijwilliger OBA Duivendrecht

Als Vrijwilliger bij OBA Duivendrecht heb je een ondersteunende rol. Je bent het visitekaartje van de OBA en zorgt voor een fijne sfeer in de bibliotheek en een nette omgeving. Dit doe je onder andere door boeken te spiegelen en flyers en tijdschriften recht te zetten.
Je begroet bezoekers en staat bezoekers en OBA-leden te woord en beantwoordt hun vragen, bijvoorbeeld over het gebruik van de catalogus en lendomaat. Verder ondersteun je bij het gebruik van de betaalautomaat, computer en printer.

Vragen?

Neem contact op via vrijwilligers@oba.nl.

Op zoek naar iets anders?