Vanaf zondagavond 20:00 uur tot maandagochtend 10:00 uur vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats aan ons bibliotheeksysteem. Daardoor kunnen onderdelen van de website, zoals 'Mijn omgeving', tijdelijk beperkt of niet beschikbaar zijn.

Aanvragen uit andere (wetenschappelijke) bibliotheken

Een boek lenen van een andere bibliotheek? Dat kan met het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL).

Hoe vraag ik via IBL-V een boek aan dat niet in de OBA-collectie zit?

Sinds juni 2019 is er een nieuw systeem om boeken, die ontbreken in de collectie van de OBA, uit andere openbare bibliotheken aan te vragen.Dit nieuwe systeem heet IBL-V (Interbibliothecair Leenverkeer Voorziening).Je kunt op twee manieren van dit systeem gebruik maken als je een boek niet in onze collectie kunt vinden:

1. Via onze webcatalogus. Als je de door jou gezochte titel niet in onze catalogus hebt aangetroffen, kun je een landelijke zoekactie uitvoeren door in de zoekbalk links het zoekbereik te wijzigen van OBA in Landelijk (uitklapmenu). Als je de titel gevonden hebt, klik dan op de knop Aanvragen onder Meer informatie. Je kunt daarna je gegevens invullen. Alle materialen moeten worden afgehaald op OBA Oosterdok.Je ontvangt een email als het boek voor je is gearriveerd op de afhaallocatie. Kosten variëren van € 2,- (uit de provincie Noord- en Zuid Holland) tot € 5,- (rest van het land)

2. Via bibliotheek.nl.  Je kunt een titel in bibliotheek.nl opzoeken en ook hier op de knop Aanvragen klikken. Het enige verschil met de bovenstaande zoekweg is, dat je je postcode moet opgeven, omdat bibliotheek.nl nog een check uitvoert in de catalogus van je bibliotheek. Blijkt een titel daar aanwezig te zijn dan wordt het een lokale reservering (€ 1,00) en anders wordt IBL-V in werking gezet. 

Je treft geen enkele treffer aan in de landelijke catalogus. Je kunt er dan voor kiezen om een aanvraag bij een universiteitsbibliotheek te plaatsen (kosten € 5,-). Die aanvragen lopen via een ander systeem, dat hierna wordt uitgelegd.

Hoe vraag ik een boek uit een wetenschappelijke collectie aan?

Lees meer over en plaats aanvragen uit wetenschappelijke bibliotheken.

Hoe kan ik een IBL aanvraag of een aanvraag uit Muziekweb afhalen

Het afhalen van IBL aanvragen of cd's uit Muziekweb is, met ingang van 20 mei 2021, alleen mogelijk bij de informatiebalie van OBA Oosterdok. Dat is mogelijk vanaf 10:00 uur tot sluitingstijd.

Hoe vraag ik een tijdschriftartikel aan?

Het aanvragen van een scan van een tijdschriftartikel loopt via de KB door te klikken op deze link.  

De kosten zijn € 6,50 per artikel; je hoeft geen lid van de KB te zijn.

Aanvragen van cd's uit Muziekweb

Bij Muziekweb vind je meer dan 400.000 cd’s, zo'n 15.000 muziek-dvd’s en 300.000 lp’s. Als lid van de OBA leen je vanaf 1 januari 2021 voor € 3,00 per item uit deze collectie. Je kunt maximaal 10 items van Muziekweb in bezit en/of in bestelling hebben. Voor het lenen van cd's voor volwassenen, is een betaald OBA abonnement voor volwassenen vereist. De uitleentermijn is in principe één week; boete is € 3,00 per week.  Het ophalen en retourneren kan alleen bij de servicebalie op de begane grond van OBA Oosterdok.

Klik hier voor meer informatie over het gebruik van Muziekweb

Leenvoorwaarden en tarieven

Geldig vanaf januari 2023

Aanvraagkosten
Aanvragen uit Noord- en Zuid Holland: € 2,00
Aanvragen uit openbare bibliotheken buiten Noord- en Zuid Holland: € 5,00
Aanvragen uit Universiteitsbibliotheken: € 5,00
Aanvragen uit Europa: € 20,00, buiten Europa: € 30,00
Aanvragen cd's uit Muziekweb: € 3,00

Scans
via de Koninklijke Bibliotheek: per artikel € 6,50;

Uitleentermijnen (gelijk aan de OBA termijnen)
Boeken: 3 weken
Cd's en andere a.v.m.: 1 week

Verlengen 
IBL materialen (boeken, a.v.m.) kunnen in de regel niet worden verlengd.

Boete
Bij het te laat inleveren van materiaal worden de boetetarieven gehanteerd die ook gelden voor het materiaal van de OBA. De boete bedraagt € 0,30 per item per dag. Voor Muziekweb-cd's is de te laat boete € 3,00 per week.