Top 10 | Prentenboeken 2019

Gepubliceerd op: 22 januari 2019 09:00

Een jury van jeugdbibliothecarissen stelde voor de Nationale Voorleesdagen 2019 deze top 10 samen met de beste prentenboeken van nu. De criteria: een goed verhaal, mooie illustraties en genoeg aanknopingspunten voor interactie met je kind.

1.

Leo Timmers | Een huis voor Harry

Kater Harry is bijna altijd binnen. Maar als vlinder Vera tikkertje wil spelen, gaat hij mee naar buiten. Dan verdwaalt Harry in de stad. Alleen Vera weet de weg naar huis. Kan iemand hem helpen Vera te vinden?

2.

Gabby Dawnay | Als ik een dinosaurus had

Een meisje droomt van een huisdier. Na lang nadenken weet ze wat voor dier: een dinosaurus. Ze bedenkt wat er allemaal zou gebeuren als ze een dinosaurus had.

3.

Tamara Bos | De kale boom

Het is lente en de bomen krijgen nieuwe blaadjes. Alleen Beuk niet. Hij voelt zich niet lekker en verliest juist blaadjes. De dieren gaan hem helpen zodat hij de herfst en de winter doorkomt. Zal Beuk weer nieuwe blaadjes krijgen?

4.

Mark Janssen | Dino’s bestaan niet

Tim en Jesse zijn op een avond samen in het bos. Tim wil een reuzendino vangen. Jesse ziet allerlei enge vormen in het bos en wil teruggaan. Maar Tim overtuigt hem ervan dat dino's niet bestaan. Toch?

5.

Petr Horacek  | Gulzige geit

Geit wil eens iets anders eten dan gras. Ze probeert de brokken van de hond, de melk van de poes, maar ook de schoenen van de boerendochter. Na de onderbroek van de boer voelt Geit zich ineens niet zo lekker...

6.

David Barrow | Heb jij misschien olifant gezien?

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen. Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen!

7.

Annemarie van Haeringen | Ossip en de onverwachte reis

Kabouter Ossip heeft als verrassing zoete broodjes gebakken. Terwijl de broodjes afkoelen, vindt hij een rode draad die hij volgt. Zo begint een spannende tocht, die eindigt bij zijn kaboutervriendin Wawa. Maar wat is er met haar mutsje gebeurd?

8.

Johnny Lambert | Panda wil een vriendje

Panda is alleen. Hij wil heel graag een vriendje. Maar hoe maak je vriendjes? Hij probeert flamingo's, maki's, blauwvoetgenten en pauwen na te doen, maar dat werkt niet. Wat dan wel?

9.

Benjamin Leroy | Plasman

Kleine Plasman is een superheld. Hij kan vaak, veel en heel ver plassen. Maar wanneer heb je zo'n superkracht nodig? 

10.

Emily Gravett | Waar is beer?

Beer en Haas spelen verstoppertje. Haas kan de grote Beer steeds snel vinden. Maar als Beer Haas moet zoeken, is het lastiger.

 

bekijk meer leestips van de OBA