Top 10 boeken waar je reislustig van wordt

Gepubliceerd op: 16 augustus 2016 14:29

Of je nu onderweg bent of lekker thuis blijft, deze tien boeken over reizen zijn om bij weg te dromen.

1.

Tommy Wieringa | Ik was nooit in Isfahaan

In deze bundeling literaire reisverhalen neemt Wieringa de lezer mee naar bekende en onbekende gebieden in de Caribische eilanden, Azië en Afrika. Maar hij schrijft ook over Frankrijk, waar de schrijver een geliefde wil vergeten.

Deze titel is ook als Daisyrom te leen.

2.

Arthur Japin | Goed volk

In reisverhalen en aantekeningen beschrijft Japin uiteenlopende ontmoetingen in het buitenland. In Goed volk figureren vorsten en zwervers, politici en koninginnen van de nacht, maar ook schrijvers als Alberto Moravia of Colm Tóibín. Zelfs de moeder van Poetin komt voorbij. 

3.

Nelleke Noordervliet | Mevrouw Gigengack

Begiftigd met een aardige stem en een filosofisch gemoed stapt mevrouw Gigengack de deur uit. Ze gaat naar groenteboer, museum, literaire-prijsuitreiking of op zoek naar een man. Hemelbestormende projecten dienen zich aan, maar haar nuchterheid behoedt haar voor een harde landing: bij teleurstelling staat ze zichzelf een moorkop toe.

4.

Jelle Brandt Corstius | Universele reisgids voor moeilijke landen

Vergeet alles wat je denkt te weten over vakantie vieren. Reizen door een moeilijk land is niet ontspannen, en vaak heel erg lastig. Maar dat maakt het natuurlijk ook leuk. Reisveteraan Corstius bereidt je voor op je reis, en helpt je onderweg.

5.

Geert Mak | Reizen zonder John

Neerslag van een reis waarin Mak het spoor volgt van de legendarische schrijver John Steinbeck, die begin jaren zestig samen met zijn poedel Charley een reis maakte door de Verenigde Staten.

6.

 Adriaan van Dis | De wandelaar

Wanneer een 60-jarige Nederlandse rentenier in Parijs opeens een straathond in huis krijgt, leert hij tijdens wandelingen met het dier het andere Parijs kennen. Een stad vol daklozen, junkies, bedelaars en vooral talloze illegalen laat zijn geweten opspelen.

7.

Bill Bryson | De weg naar Little Dribbling

Twintig jaar na zijn eerste kennismaking met Groot-Brittannië, dat hij uitgebreid heeft beschreven in Een klein eiland, besluit de Amerikaanse auteur Bryson tot een gloednieuwe reis om ‘zijn’ land te herontdekken. Wederom leidt dat tot hilarische anekdotes waarmee hij de typische kijk van de Engelsen op hun eiland schitterend tot uitdrukking weet te brengen.

8.

Bruce Chatwin | In Patagonië

In dit verslag van een zwerftocht door Patagonië voert Chatwin de lezer mee naar een onherbergzame woeste streek, een land van kleurrijke zonderlingen en onwaarschijnlijkheden aan het einde van de wereld, in een indringend, gevat, romantisch relaas. 

 

9.

Lieve Joris | Op de vleugels van de draak

Wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten? Met die vraag trekt Lieve Joris via Dubai naar China. Trouw aan de manier van werken die zij de afgelopen decennia heeft verfijnd, begeeft ze zich te midden van Afrikanen en Chinezen die als visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen, en beschrijft ze wat globalisering in hun lezen betekent.

10.

Cees Nooteboom | Eilanden, rif en regenwoud

Aan het eind van de jaren tachtig trok Cees Nooteboom door Australië, het onmetelijke land aan de andere kant van de wereld. Op zijn eigen, onovertroffen manier deed hij verslag van zijn reis door het land. In het nieuwe millennium was hij er weer, nu onder meer in Broome, de stad waar in de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederlands-Indië veel Nederlanders heen gingen, op de vlucht voor de Japanners – die de stad vervolgens in 1942 bombardeerden.