​​Cinema Literair │ DELIVERANCE (1972) van John Boorman en James Dickey

Dinsdag 23 april 2024, van 19:30 tot 21:45 | OBA Oosterdok - OBA Theater

Kosten: € 10,00 | € 5,00 met OBA-pas of stadspas | € 3,50 studenten | gratis voor WAP leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

‘Dickey’s kano vaart tot bij de grenzen van dramatische spanning,’ schrijft The New York Times Book Review. En The New Yorker schrijft: ‘Een briljante en adembenemende thriller.’ Bewieroking genoeg voor James Dickey’s roman ‘Deliverance’ uit 1970. Hier kun je aan toevoegen: een intelligente, angstwekkende kijk op de verwoestende relatie tussen mens en natuur.

Crisis, inderdaad. En er wel één die anno 2024 des te dringender is. Want wie Dickey’s roman nu leest en kijkt naar John Boorman’s verfilming ervan uit 1972 siddert bij de beruchte scène waarin een van de stadsbewoners die in het zuiden van de staat Georgië samen met vrienden gaan wildwaterkanoën slachtoffer wordt van ernstig seksueel geweld. Want zie de symboliek: nu wordt eens niet de natuur verkracht, maar neemt de natuur - gepersonifieerd door de dader - op verschrikkelijke wijze wraak.

In de hoofdrollen zien we twee supersterren van de Amerikaanse jaren-zeventigcinema: Jon Voight (vader van Angelina Jolie) en Burt Reynolds. De regie is in handen van de Britse regisseur John Boorman, ook verantwoordelijk voor klassiekers zoals Excalibur en Point Blank.

Om de thematiek rond klimaat en natuur te duiden, vooral ook met het oog op de wijze waarop mannelijkheid in film en boek wordt uitgebeeld, schuift Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, aan in de talkshow. De Cinema Literair Band speelt variaties op de beroemde banjo-muziek uit Deliverance. Dan is het tijd voor de film op het grote doek van het OBA Theater.

Deze voorstelling maakt deel uit van de Cinema Literair-serie Crisis!

Bekijk HIER alvast de trailer.
Het voorgesprek en de muziek zijn ook online te zien, klik HIER voor de livestream.
Kijk voor alle informatie, opnames en de podcasts HIER.

Voor We Are Public-pas houders is dit programma GRATIS na aanmelding bij WAP.  

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011 DL Amsterdam
T: 020-5230900 | klantenservice@oba.nl

bestel kaarten