Huis van alle Talen

Het Huis van alle Talen is samenwerkingsplatform voor co-creatie. De collecties in de OBA zijn de voedingsbodem voor dialoog tussen verschillende talen en culturen. We werken samen met bestaande communities en ambassadeurs binnen gemeenschappen of (sub)culturen. Samen met onze partners geven we vorm en inhoud aan de collectie en activiteiten.

Het Huis van alle Talen vind je in OBA Oosterdok. In de houten kasten verdeeld over verschillende verdiepingen (vanaf de 3e verdieping) staat een grote internationale boekencollectie. Maar je vindt het Huis van alle Talen ook in de stad, met 180 nationaliteiten en 360 verschillende talen, en bij onze partners. In de OBA komen deze partners, verhalen en talen samen.

180 nationaliteiten en 360 verschillende talen

Dit huis heeft geen muren of een dak. Enkel open deuren en dansende klemtonen, die met klem verzoeken om te worden ontdekt. Woorden van de straat, een vreemd dialect. Wortels van bestaan in inkt omgezet. Hier een accent aigu, daar een Madame Jeannette. Alle ruimte voor je eigen verhaal. Thuis in je eigen taal.


Verhalen

De vrijheid om verschillen te vieren

Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? De antwoorden op bestaansvragen zijn vaak vervlochten met het verleden, heden en de toekomst. Daarin ziet Salih Türker, directeur van Stichting Diversiteitsland, een sleutel om de verbinding tussen bevolkingsgroepen te versterken. Met Instituut voor de Vrijheid deelt hij een kristalheldere boodschap: ontmoet en verbind elkaar, herdenk en vier.

lees het verhaal van Salih Türker

Verborgen zwarte geschiedenis onder de loep

In Amsterdam Oost staat een zolder vol schatten uit het verleden, die samen historie vanuit zwarte perspectieven vertellen. Verhalen van zwarte verzetsstrijders, pioniers en denkers die vaak nog ontbreken in de geschiedenisboeken. Het zijn de vruchten van The Black Archives, een historisch archief en platform voor bredere perspectieven, waar medeoprichter Miguel Heilbron met passie over vertelt.

lees het verhaal van Miguel Heilbron

Gender en seksualiteit als kleurrijke horizon

Geaardheid en gender als verdieping, uitingsvorm maar ook kunst: IHLIA is het resultaat van verschillende zoektochten naar antwoorden, die eindigden op een kruispunt voor ontmoeting. Een wereld van kennis en verhalen is zichtbaar gemaakt. Taalwonder Connie van Gils en historicus Wilfred van Buuren streven naar het verzamelen, ontsluiten en toegankelijk houden van deze bijzondere collecties.

lees het verhaal van Connie van Gils


Bestsellers uit het Huis van alle Talen


Partners