De OBA blijft in de buurt!

Gepubliceerd op: 26 augustus 2021 14:56

OBA Spaarndammerbuurt en OBA Olympisch Kwartier zijn na een verbouwing weer open voor publiek. Op zaterdag 4 september hebben we dubbel feest gevierd: de officiële heropeningen van deze buurtvestigingen en de opening van het Huis van Alle Talen op OBA Bijlmerplein waar mensen uit alle windrichtingen elkaar ontmoeten door collecties en activiteiten van buurtpartners.

OBA in de buurt-dag

Op 4 september vierden we het behoud van de buurtvestigingen. Want OBA Spaarndammerbuurt en OBA Olympisch Kwartier stonden eind 2020 nog op een lijst van 8 kleinere OBA-vestigingen, waarvan de helft met sluiting werd bedreigd vanwege de gemeentelijke bezuinigingen van 1,5 miljoen euro. Mede dankzij de steun van betrokken Amsterdammers is deze bezuiniging voorlopig tot 2025 uitgesteld. 

Fenna Ulichki (stadsdeelvoorzitter West) bezocht op 4 september OBA Spaarndammerbuurt en Sebastiaan Capel (stadsdeelvoorzitter Zuid) was bij de heropening van OBA Olympisch Kwartier. Directeur Martin Berendse ging met hen in gesprek over het belang van de OBA in de buurt. Op beide OBA-locaties plakten zij een speciale sticker op de muur, zodat alle bezoekers weten dat deze vestiging ‘toekomst-proof’ is. 

Wat is er allemaal veranderd?

Met de verbouwingen maken we letterlijk ruimte voor de buurt: door op elke OBA-locatie samen te werken met partners, onze vestiging te delen en de ruimte slimmer in te richten. En met de opening van het Huis van Alle Talen krijgen we een collectie van en voor de buurt. “Zo zijn we leslokaal, workshopruimte, studeerkamer, tentoonstellingsruimte, podium, buurtkamer, leestafel, maakplaats en uitleenbibliotheek tegelijk,” legt OBA-directeur Martin Berendse uit.

  • OBA Spaarndammerbuurt 
    Deze OBA-locatie is anders ingericht, zodat er nu voldoende ruimte is voor alle OBA-activiteiten en voor onze samenwerkingspartner pakketdienst Parcls. De collectie staat nu overzichtelijk langs de wanden, waardoor er meer ruimte is voor activiteiten en bijeenkomsten voor de buurt. 
  • OBA Olympisch Kwartier 
    Door de verbouwing van OBA Olympisch Kwartier is het mogelijk geworden om op de huidige locatie aan de Laan der Hesperiden te blijven. De vestiging is efficiënter ingericht en biedt bezoekers volop studie-, werk- en leesplekken.
  • OBA Bijlmerplein
    Na OBA Oosterdok krijgt ook OBA Bijlmerplein een Huis van Alle Talen-collectie. Hier vind je een collectie van boeken gecureerd door onze partners uit de buurt. Het is een plek van en voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met onze samenwerkingspartners. Het Huis van Alle Talen is een inspirerende plek met collecties, verhalen en activiteiten. Zie voor meer informatie: oba.nl/huisvanalletalen.

Op weg naar 2025

In de komende jaren willen we samen met buurtbewoners en partners bouwen aan stevige buurtvestigingen. Naast bovengenoemde vestigingen in West, Zuid en Zuidoost gaan we ook in Nieuw-West aan de slag: OBA Geuzenveld wordt binnenkort verbouwd om ruimte te maken voor de Buurtcampus Nieuw-West, een samenwerkingsverband met de Hogeschool van Amsterdam. Ook liggen er vergaande plannen voor een nieuwe (gedeelde) locatie in Osdorp. 
Zo werken we samen aan het mooiste cadeau voor 750 jaar Amsterdam (2025): een OBA die zoveel meer is dan de optelsom van onze eigen voorzieningen en activiteiten. We investeren samen met partners en buurtbewoners in onze wijken en groeien uit tot hét maatschappelijk-educatief-culturele samenwerkingsplatform van Amsterdam. Want de OBA is er voor de hele stad, maar vooral door en van alle Amsterdammers. 

Beeld: Mint Architecten