The Glass Room


The Glass Room: een kijkje in je online leven

Openingstijden

Vanwege de huidige coronamaatregelen kan je in de OBA momenteel geen exposities bezoeken.
Daarom is The Glass Room voorlopig gesloten voor bezoekers. Wel kan je hiernaast de 3D-versie bekijken.

Op het eerste gezicht lijkt The Glass Room-expositie een hightech pop-up store waar de nieuwste glimmende digitale producten klaarliggen. In plaats daarvan ontdek je als bezoeker 14 kunstwerken die vragen oproepen.

The Glass Room is een unieke en internationale tentoonstelling met werken van kunstenaars over data en privacy. Hier onderzoek je de reis van jouw persoonlijke gegevens op het internet: hoeveel (persoonlijke) data worden er verzameld en wat gebeurt daarmee? Wie verzamelt dit eigenlijk? En hoe beoordeel je nepnieuws? Kom langs en neem een kijkje in je online leven!

Van woensdag t/m zondag zijn er tussen 13.00 en 17.00 uur hosts aanwezig van The Glass Room. Zij gaan graag met jou in gesprek over de verschillende kunstwerken.

De tentoonstelling is gemaakt door Tactical Tech en vindt plaats in samenwerking met Fers, dbieb en OBA. Mede mogelijk gemaakt door SIDN Fonds en Fonds 21.

Voorproefje kunstwerken The Glass Room

Voor The Glass Room hebben negen kunstenaars 14 kunstwerken gemaakt die verborgen aspecten van alledaagse technologieën zichtbaar maken. Zo gaat ‘Alexiety’ over de soms gevoelige informatie die je met spraakgestuurde assistenten Siri of Alexa deelt. En verzamelde kunstenaar Aram Bartholl 4,6 miljoen wachtwoorden die in de zomer van 2012 bij de hack van LinkedIn op straat kwamen te liggen. Onderstaande kunstwerken vind je ook op de expositie. 

Quick Fix

Van: Dries Depoorter 

Zou je meer volgers op jouw social media-accounts willen hebben? Met Quick Fix kan je in een paar seconden ter plekke meer volgers of likes kopen. We leven in een tijd waarin het aantal volgers dat je hebt, zich kan vertalen in hoeveel invloed je hebt. Maar welke prijs ben je bereid daarvoor te betalen en wat zijn die ‘nep’ volgers eigenlijk waard? 

Google Society

Van: La Loma Projects

Hoe zou jouw week zonder Google eruitzien? Toen journalist Kashmir Hill (VS) een week lang de producten en diensten van Google opgaf, moest ze beginnen met het blokkeren van negen miljoen IP-adressen die Google beheerde. Ze moest ook alternatieven zoeken voor alle diensten die Google biedt. Dit kunstwerk toont hoever Google al jouw dagelijkse handelingen volgt en registreert. 

Unintented Emissions

Van: Danja Vasiliev en Bengt Sjölén

Als je door een stad loopt, zenden je apparaten (telefoon, laptop) constant gegevens uit en word je gefilmd door beveiligingscamera’s. De apparaten worden gedetecteerd en gelokaliseerd door 'onbedoelde elektromagnetische emissies', ook wel bekend als 'datatransmissies'. Het zijn openbare gegevens en dit kunstwerk maakt het zichtbaar: een livestream van datasporen. Zie jij jouw gegevens? 


Persaandacht voor The Glass Room

Wat is fake, wat is echt en wat is privé in ‘The Glass Room’?

— Bron: Friesch Dagblad - 2021

De kunstenaars van The Glass Room weten op een verfrissende manier de donkere kant van ons online leven vast te leggen.

— New York Times Magazine – 2017


Activiteiten voor jeugd en volwassenen

Met de klas naar The Glass Room

Schoolklassen kunnen speciale programma’s volgen, waarvoor klassen zich nu al kunnen aanmelden.

meld je aan via OBA School

Activiteiten voor volwassenen

Rondom The Glass Room worden diverse activiteiten voor volwassen en jeugd georganiseerd. 

bekijk het programma in de agenda