OBA & HvA

Samenwerking OBA en Hogeschool van Amsterdam (HvA)

We werken al jaren samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Zo organiseren we samen de Belastingdagen, ontmoeten we elkaar in de Maakplaats en werken we aan slimme digitale producten (webdevelopment). Benieuwd welke projecten de OBA en de HvA samen uitvoeren? Bekijk ze hieronder: 

Wijzer.amsterdam

oudere dame gebruikt wijzer.amsterdam op ipad

De OBA en de gemeente Amsterdam lanceerden wijzer.amsterdam, een digitale wegwijzer voor Amsterdammers op zoek naar contact, hulp en informatie. 

lees meer over wijzer.amsterdam

Belastingdagen

vrouw krijgt hulp met belastingaangifte

Samen met de HvA organiseert de OBA sinds 2017 speciale Belastingdagen voor mensen die moeite hebben met hun invullen van hun belastingaangifte. 

lees meer over de belastingdagen

Nostalgie-app

hva-studenten Max en Suus van de nostalgie-app

Hoe zag mijn straat er vroeger uit? Wat is er gebeurd met dat ene mooie gebouw? De webapplicatie ‘Een stukje nostalgie’ brengt je terug naar het oude Amsterdam.

lees meer over de app

Meesterproef

prototypes linked open data

HvA CMD 'Meesterproef' is de afsluiting van de minor web development. De prototypes zijn gebaseerd op de OBA-API, Adamlink LOD of data uit de stad. De opdrachten bevinden zicht op het snijvlak van maatschappij, kennisoverdracht en development. De studenten ontwikkelen een prototype in opdracht van de OBA. check de voorgaande jaren

2020 Digi-weet

HvA CMD Meesterproef 2020 heeft als thema digitale zelfredzaamheid, weerbaarheid en privacy. Studenten ontwikkelen Digi-weet een digitale tocht door Amsterdam waarbij de Amsterdammer in aanraking komt met phishing, online fraude en welke data o.a. de bibliotheek van je bijhoudt.

check Digi-weet

2020 digitale zelfredzaamheid

Prototypes van HvA CMD obv de OBA-API. Hoe maak je Amsterdammers bewust van privacy en bevorder je digitale zelfredzaamheid? 
Check de prototypes

2018 project LOD Adamlink

prototypes

Prototypes van HvA CMD met LOD Adamlink en Sparql. Het verhaal van Amsterdam aan de hand van nieuwe verbindingen.
check de prototypes
lees meer over de projectweek

2019 project NEXT

prototypes

Prototypes van HvA CMD obv de OBA-API. Nieuwe manieren van zoeken, vinden en tonen. Afgestemd op verschillende doelgroepen.
check de prototypes

2018 datavis OBA-API

prototypes

CMD'ers ontwikkelen interactieve datavisualisaties van de digitale OBA-catalogus met gebruik van de OBA-API.
lees meer over datavisualisaties
check de prototypes


OBA x HvA: Buurtcampus Nieuw-West

In Buurtcampus Nieuw-West zoeken de bewoners, professionals, ondernemers, studenten, docenten en onderzoekers gezamenlijk naar oplossingen voor relevante vraagstukken uit de buurt. De Buurtcampus wil samen met buurtbewoners het gebied Nieuw-West duurzamer, gezonder en inclusiever maken. OBA Geuzenveld is de eerste OBA-locatie in de vorm van een Buurtcampus. Maar, hoe werkt dit eigenlijk? Bekijk welke activiteiten de OBA en HvA met elkaar ondernemen.

Kansengelijkheid voor kinderen

lees verder over De Keukentafel

In De Keukentafel bieden HvA-studenten 15 weken lang gratis ondersteuning aan een gezin uit Slotermeer of Geuzenveld. De schoolse ontwikkeling van kinderen met een uitdagende sociale achtergrond en de thuisbetrokkenheid van ouders die weinig scholing hebben genoten, moeite hebben met de Nederlandse taal en/of weinig te besteden hebben worden zo gestimuleerd. Deze betrokkenheid van ouders bij het leren van hun kind is cruciaal voor de onderwijskansen van kinderen.

lees verder over De Keukentafel

Rinke en Kerim over de Buurtcampus

lees het gesprek met Rinke en Kerim

In Buurtcampus Nieuw-West zoeken de bewoners, professionals, ondernemers, studenten, docenten en onderzoekers gezamenlijk naar oplossingen voor relevante vraagstukken uit de buurt. We gingen in gesprek met Rinke van Couwelaar, coach en workshopbegeleider, en Kerim Top, medewerker klantenservice. Vanuit twee perspectieven, de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), kijken we naar de eerste periode van de Buurtcampus.

lees het gesprek met Rinke en Kerim