Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Blogs

Resultaat 81 - 90 (van 206)

 • Jeugdliteratuurblog: Was ik maar gewoon!

  11 november 2016

  Wie wel eens met een puber op stap is geweest weet het: pubers willen niet opvallen. “Ssst mam stop met zingen!” “Hou op iedereen kijkt!” ‘’Gewoon’’ doen is de norm. Of anders met een heel groepje gek doen, dat kan dan weer wel. Waar jonge kinderen nog ongegeneerd zichzelf kunnen en willen zijn, wordt dat anders wanneer ze ouder worden. Het wordt belangrijk om te zijn zoals de meerderheid. En de meerderheid is streng. En saai. ‘’Nee dit kan echt niet!’’

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Was ik maar gewoon!

 • Boekenblog; Tonio-boek en film

  4 november 2016

  Op dezelfde dag, 26 oktober 2016, dat ik Tonio, een requiemroman (2011) door A.F.Th.van der Heijden uitlas, bezocht ik de recente, gelijknamige film. Tonio is het verhaal van het fatale ongeluk van zijn zoon, en de uitwerking daarvan op de auteur en zijn echtgenote. Hoe zou dit dieptreurige relaas, zo magistraal en zonder enig zelfmedelijden opgeschreven, in beeld zijn weergegeven?

  Bekijk details van Boekenblog; Tonio-boek en film

 • Boekenblog; Leo Pleysier vergeten?

  21 oktober 2016

  In de Centrale OBA bevindt zich onder de Jeugdafdeling (-1) een schier onoverzienbaar Magazijn. Daar staan de boeken die u niet meer leest, die hun tijd hebben gehad, de ooit actuele titels, kortom: de Vergeten Boeken. Iedereen die daar binnenkomt-en dat zijn er niet veel- snuift de geur van die ouwe boeken op en is weer terug in zijn verleden. Geen plek waar de nostalgie harder toeslaat dan in dat zo zakelijke en saai ingerichte OBA Magazijn.

  Bekijk details van Boekenblog; Leo Pleysier vergeten?

 • Boekenblog; Atte Jongstra (uit Terwispel)

  9 oktober 2016

  “Onwetendheid is de bron van alle kwaad!” (Motto uit De tak van Salzburg). De Constantijn Huygensprijs 2016 is toegekend aan romancier, essayist, dichter maar vooral: encyclopedist Atte Jongstra (1956, Terwispel). Een verheugende mededeling. Want Atte Jongstra is een heel fijne auteur, van wie ik graag alles gelezen zou hebben. Er komen echter vaak andere auteurs tussen.

  Bekijk details van Boekenblog; Atte Jongstra (uit Terwispel)

 • Tijdschriftenblog; Interieurontwerp

  26 mei 2015

  In dit tijdschriftenblog besteden we aandacht aan verschillende vormen van interieurdesign. Het interieur van woonhuizen en kantoorgebouwen is een onderwerp dat in tal van tijdschriften is terug te vinden: van een design grotwoning tot een flamboyante hotelsuite.

  Bekijk details van Tijdschriftenblog; Interieurontwerp

 • Tijdschriftenblog; Maand van de Filosofie

  15 april 2015

  April is de maand van de filosofie en het thema van 2015 is: Ongelijkheid! In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld drie ton minder salaris dan mannen. De levensverwachting van hoogopgeleide mensen is zes tot zeven jaar langer dan die van laagopgeleiden en allochtonen worden nog steeds minder snel uitgenodigd op een sollicitatiegesprek dan autochtonen. Ongelijkheid is momenteel één van de belangrijkste maatschappelijke onderwerpen van dit moment.

  Bekijk details van Tijdschriftenblog; Maand van de Filosofie

 • Tijdschriftenblog: tentoonstellingen

  23 maart 2015

  Het voorjaar staat weer voor de deur. Tijd om er weer eens op uit te trekken en in eigen stad of elders in het land een tentoonstelling te bezoeken. In de tijdschriftencollectie van de OBA kunt u de nodige informatie vinden om u voor te bereiden op uw uitstapje.

  Bekijk details van Tijdschriftenblog: tentoonstellingen

 • Tijdschriftenblog; op weg naar de Boekenweek

  27 februari 2015

  De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen, maar ook om vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Op 7 maart begint de jaarlijkse Boekenweek, het jaarlijkse boekenfeest met tal van activiteiten in boekhandels en bibliotheken dat traditiegetrouw begint met het boekenbal. Het thema...

  Bekijk details van Tijdschriftenblog; op weg naar de Boekenweek

 • Tijdschriftenblog; Poezen en andere huisdieren

  1 februari 2015

  De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken. Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.

  Bekijk details van Tijdschriftenblog; Poezen en andere huisdieren

 • Tijdschriftenblog; Nieuw Jaar Nieuw Begin

  30 december 2014

  De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen, maar ook om vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Na de goedgevulde decembermaand, ligt het nieuwe jaar weer fris en helder voor u en gaan we ons, zoals elk nieuwjaar, opnieuw bezighouden met gezondheid, goede voornemens en nieuwe...

  Bekijk details van Tijdschriftenblog; Nieuw Jaar Nieuw Begin