Blogs

Resultaat 81 - 90 (van 352)

 • Boekenblog; Jan Kruis (1933-2017)

  23 januari 2017

  Oktober 1948: Jan Kruis, 15 jaar, wint bij een tekenwedstrijd van het Tom Poes Weekblad de Hoofdprijs voor de groep boven de 14 jaar voor zijn Heer Bommeltekening. De opmaat voor de carrière van de beroemdste stripmaker van Nederland is een feit.

  Bekijk details van Boekenblog; Jan Kruis (1933-2017)

 • Lees de speech van de kinderdirecteur

  11 januari 2017

  Op 11 januari werd bekendgemaakt wie de eerste kinderdirecteur van de OBA is geworden: de 9-jarige Dominique van Hoof. Lees hier haar speech, binnenkort verschijnt op deze pagina ook haar eerste blog voor de OBA.

  Bekijk details van Lees de speech van de kinderdirecteur

 • Boekenblog; Het laatste boekenoverzicht van 2016?

  6 januari 2017

  Een griepaanval deed me verlangen naar Vestdijk’s essay De zieke mens in de romanliteratuur. Ik had me namelijk vlak voor mijn ineenstorting, eind 2016, aangemeld bij de Vestdijkkring. Je kon dit boek, uit 1964, bij iedere huisarts aantreffen, ongetwijfeld ongelezen. Het was een geschenk was van de Gist- en Spiritusfabriek te Delft. Met Couperus, Gerard Reve en Marten Toonder beschouw ik Vestdijk als de allerbeste auteur van Nederland. Uiteindelijk las ik in 2016 één Vestdijk, Amsterdamse gedichten,...

  Bekijk details van Boekenblog; Het laatste boekenoverzicht van 2016?

 • Boekenblog; Lezen met Kerst? Nee, (ver) tellen!

  23 december 2016

  Wie leest er nu tijdens de kerstdagen? Volgens mij maar weinig mensen. We hebben er geen tijd voor, teveel te doen, teveel afleiding. Bedoelen we echter de Dagen rondom Kerstmis, dan liggen de zaken anders..

  Bekijk details van Boekenblog; Lezen met Kerst? Nee, (ver) tellen!

 • Jeugdliteratuurblog: Coppelia is de mooiste!

  19 december 2016

  Onlangs bezocht ik de prachtige balletvoorstelling Coppelia, gespeeld door het Nationale Ballet in het Nationale Opera en Ballet in Amsterdam. Coppelia blijkt een ballet te zijn van al meer dan honderd jaar oud, terwijl ik het alleen kende van het prentenboek van Sieb Posthuma en Janine Brogt.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Coppelia is de mooiste!

 • Boekenblog; Mann, wat een familie!

  16 december 2016

  Mijn eerste kennismaking met de familie Mann was Tonio Kröger, verplichte HAVO-literatuur, 1969. De melancholie van het boek raakte me. In 1971 kwam de film De Tod in Venedig uit, geregisseerd door Luchino Visconti, gebaseerd op de gelijknamige novelle. Zo’n zwaarmoedige film had ik nog nooit gezien. De noodlotsmuziek van Mahler-nooit van gehoord- gaf aan de dramatiek een extra dimensie.

  Bekijk details van Boekenblog; Mann, wat een familie!

 • gastblog: Mam, ik bel je zo terug

  15 december 2016

  Onze gastblogger Sherry Hus schrijft over de boeken die zij leest. Ditmaal het aangrijpende boek: 'Mam ik bel je zo terug'.

  Bekijk details van gastblog: Mam, ik bel je zo terug

 • Boekenblog; Toon Hermans (1916-2000): “Artiest van de (20e) eeuw”

  9 december 2016

  Op 17 december is het 100 jaar geleden dat Toon Hermans in Sittard werd geboren. Zou er één Nederlander zijn die de mensen in de vorige eeuw méér heeft laten lachen? Zijn naamsbekendheid evenaarde tussen 1960-2000 die van Koningin Juliana, Mies Bouwman en overtrof die van iedere andere landgenoot. Carré, toen zo’n beetje het grootste en meest prestigieuze theater, kon hem ongezien 6-8 weken boeken, de zaal zat altijd vol.

  Bekijk details van Boekenblog; Toon Hermans (1916-2000): “Artiest van de (20e) eeuw”

 • Boekenblog; Herinneringen aan Shakespeare

  2 december 2016

  Welke schrijver is beroemder dan William Shakespeare? Gaat er een minuut voorbij zonder dat zijn naam valt? Hoog tijd voor een Boekenblog over de bard uit Stratford-upon-Avon.

  Bekijk details van Boekenblog; Herinneringen aan Shakespeare

 • Boekenblog; Levenspaden : wandelen, lezen, bespiegelen

  25 november 2016

  “Het levenspad is vol onoverzichtelijke hoeken en verraderlijke bochten. Sommige mensen ervaren pieken en dalen, anderen ervaren het leven als glooiend. Een heuvel kan zich laten voelen als een vals plat, omhoog of geleidelijk bergafwaarts. Vaak is het een pad dat we alleen moeten gaan. Op sommige trajecten is er het geluk dat je een eindje met elkaar op kunt lopen.”

  Bekijk details van Boekenblog; Levenspaden : wandelen, lezen, bespiegelen