Blogs
Resultaat 61 - 70 (van 206)
-
Boekenblog; WelkBoek Verdwijnt !
23 februari 2018
Voor me ligt een stapeltje prachtige boeken, schijnbaar zonder samenhang: Privélessen, Alain Claude Sulzer, Onheilig, Roos van Rijswijk, Een doek over de spiegel, Lisette Lewin, Gelukkig de gelukkigen, Yasmine Reza, Lijfboek, Daniel Pennac, De ochtend valt, Manon Uphoff en natuurlijk het eindeloze Het verhaal van Genji, misschien de allereerste echte roman ooit, geschreven rond 900 AD en nog wel door een vrouw, Murasaki Shikibu.
-
blog | Lang leve de biografie
22 februari 2018
‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans’ zingt John Lennon zijn zoontje toe. ‘Ja!’, dacht ik toen ik dat voor het eerst hoorde, en ook ‘Wat zonde eigenlijk’. Daarom lees ik graag biografieën - ze gaan over het leven, zonder de ruis van de dagelijkse dingen.
-
Boekenblog; Willem Brakman (1922-2008): onbegrijpelijk? Ja, zeker niet!
9 februari 2018
“Hoeveel ik ook geniet van romans met kop, midden en staart, op een gegeven moment weet ik het wel, en verlang ik naar iets anders. Dan kom ik uit bij Atte Jongstra, Piet Meeuse, Kees ’t Hart maar vooral: Willem Brakman. Ze zijn en blijven niet meteen grijpbaar.” (boekenblog over Atte Jongstra, okt.2016).
-
Boekenblog; Het is weer Poëzieweek! (25 – 31 januari)
25 januari 2018
De eerste poëzie waar ik werkelijk door geraakt werd, tja, wat zal het zijn geweest…Sinterklaasrijmen, versjes uit mijn schoolleesboekjes, flauwekulgedichtjes van Toon Hermans die hij tijdens zijn onemanshow voordroeg of toch Buddingh’ met zijn sandwichspreadgedicht Pluk de dag ?
-
blog | Boeken lezen met een baby
25 januari 2018
Een boek lezen met een pasgeboren baby in huis, laat staan een tweeling, is onmogelijk. Tenminste, dat dacht ik voor de komst van mijn jongens. Gelukkig bestaat er voor elke periode van je leven geschikt leesvoer. En dan bedoel ik natuurlijk niet Dikkie Dik en Jip en Janneke, maar boeken die fijn zijn voor jezelf.
-
Boekenblog; Moderne Ouwe Engelsen, Anthony Trollope en P.G. Wodehouse
12 januari 2018
Als ik niet kan slapen, lees ik verder in mijn boek. Dat is nu, De wetten van de melancholie, van Georgi Gospodinov. Maar dat is veel te goed om gedachteloos te lezen. Voor me lag ook een stapeltje met boeken van Anthony Trollope en P.G.Wodehouse, u leest zo waarom...
-
Boekenblog; Mijn Toppers van 2017 : O’Connor, MacFarlane, Matsier, Withuis en Van Rijswijk. Plus Nooteboom en Tentije.
29 december 2017
Bij deze auteurs horen onderstaande titels in mijn traditionele Gelezen Boekenoverzicht: Volgspot, De oude wegen, Compositieportret: een man in trefwoorden, Weest manlijk, zijt sterk en Onheilig. Plus Monniksoog en Om en nabij. Twee romans, een reisverslag, een biografie en een briljant, ondefinieerbaar boek. Plus twee dichtbundels. Een favoriet uit deze overvloed kan ik niet noemen.
-
Boekenblog; Oude en Nieuwe Leeservaringen: Jaap Harten, Christopher Isherwood en Jan van der Vegt
15 december 2017
In 1974 werkte ik een jaar bij de OBA, en iedere dag nam ik wel een boek mee naar huis dat ik beslist moest lezen. Dat kon niet goed gaan. Ergens bij het lezen van door elkaar heen Patricia Highsmith, Jaap Harten, Toergenjew en Max Dendermonde werd ik overvallen door een leesburnout.
-
Boekenblog; Simenon, Luik, Wapenstilstandsdag 2017
17 november 2017
Een familieweekend in Luik! Nooit bezocht, alleen maar doorheen gereden. Omdat Georges Simenon (1903-1989), een van mijn lievelingsauteurs in Luik is geboren, mòet ik een daar spelende roman van hem lezen. Het zeer autobiografische Pedigrée (Terugkeer) vond ik in 1984 te dik. Meer dan 250 pagina’s, dat past niet bij de economisch met woorden omspringende Simenon.
-
Boekenblog; Jan Wolkers
26 oktober 2017
Hoera, de biografie over Jan Wolkers, door Onno Blom is verschenen! En meteen oude, zorgelijke vraag in krant, op radio en tv: lezen middelbare scholieren Jan nog wel? Journalistiek kan vaak zo clichématig zijn. Nooit lees je of Hella Haasse, Alfred Kossmann, Johan Fabricius, Jan Mens, Renate Dorrestijn of Maartje Wortel nog wel door scholieren gelezen worden. Het gaat altijd weer over de z.g. Grote Drie, ik laat ze uit onvrede ongenoemd en Jan bungelt dan op 4.