Blogs
Resultaat 51 - 60 (van 206)
-
blog | Boeken vol ellende
30 mei 2018
‘Ja!’, zei ik vol overtuiging, ‘Je moet Angela’s Ashes lezen. Dat is zo mooi en McCourt schrijft zo goed en grappig.’ Dus mijn man las 'Angela’s Ashes'. Puffend en steunend weliswaar, want wat was dat een boek vol ellende.
-
Jeugdliteratuurblog | Annie M.G. Schmidtlezing
24 mei 2018
Waarom wordt er niet intelligent en serieus over kinderen gesproken? Anna Woltz vroeg het zich af tijdens de Annie M.G. Schmidtlezing van dit jaar. Jeugdbibliothecaris Deborah was erbij en doet verslag.
-
Boekenblog; Een Lange Boekenreis
11 mei 2018
Met de OBA maakte ik een heel lange reis door het heelal van het boek. Sinds 2009 schrijf ik over mijn ervaringen van die eindeloze reis, tot 2014 in aansluiting op mijn wekelijkse Boekenrubriek bij AmsterdamFM. Hierdoor besefte ik keer op keer opnieuw de rijkdom van een openbare bibliotheek, van het kleinste filiaal - Duivendrecht - tot de allergrootste vestiging in Nederland, de Centrale OBA.
-
blog | Twee vrouwen
26 april 2018
Ben je net zoals ik opgegroeid in een dorp? Dan herken je vast de manier waarop de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Strout de levens van dorpsbewoners beschrijft. Iedereen kent elkaar en elkaars verhalen, maar er wordt ook veel verzwegen.
-
Boekenblog Op Reis: Atlassen, Gidsen, en Liefhebbers
24 april 2018
In de Centrale Bibliotheek kan vrijwel niemand aan de lange lage kast op de 3e verdieping voorbijlopen. Honderden atlassen staan daar: Times World Atlas, een gigantische atlas over Japan, provinciale topografische atlassen van Nederland…iedere dag liggen ze open op een andere pagina, teken dat iemand er niet van af kon blijven. Hoe makkelijk het ook is om op je mobiel werelddelen of stadswijken op te roepen, het blijft veel leuker om zo’n qua formaat altijd afwijkend boek te bekijken.
-
Boekenblog; Nicolaas Matsier: Zelfverklaard autobiografisch
11 april 2018
Wie las het boek niet, in de jaren ’90, Gesloten huis, van Nicolaas Matsier, zijn eerste en “zelfverklaarde autobiografische roman”? De weergave van hoe om te gaan met het definitieve afscheid van “je”ouders door terug te blikken op jeugd en de daarbij behorende voorwerpen. En ja, ook het (gereformeerde) geloof speelde in dit schitterende boek ook weer een rol.
-
Boekenblog; Thomas Rosenboom en zijn “strevende personages”
29 maart 2018
Als auteur heb je heel veel bereikt als men op bepaalde plekken aan een van je boeken moet denken. Reve en Betondorp, Vestdijk’s alter ego Anton Wachter naast Ina Damman, gelukzalig haar schooltas dragend op weg naar het station van Harlingen, Voskuil’s Bureau op de Kloveniersburgwal, het Americain van en met Harry Mulisch, om maar wat te noemen. Sinds 1999 is daar het Victoria Hotel in Amsterdam bijgekomen.
-
blog | Fotografieboeken om te lenen
27 maart 2018
De fotograaf Alfred Stieglitz (1864-1946) zei: 'Photography is a reality so subtle that it becomes more real than reality.’ Simpel gezegd, soms zie je de dingen pas écht goed op een foto. Daarom houd ik zo van fotografie en droom ik graag weg bij een goed fotoboek.
-
Boekenblog; Toegestaan bij Wiseman, Paling en Bennett
15 maart 2018
Vaak gehoord: toeval bestaat niet. Bewezen is het nooit. Goed, zal het wel of niet bestaan, àls toeval een rol speelt, is het vaak bijzonder. Het is natuurlijk niet toevallig dat ik het ongelooflijke aardige boek Reading allowed, true stories & curious incidents from a provincial library (2017) van Chris Paling op mijn eindeloze leesweg tegenkwam; ik ben tenslotte bibliothecaris in hart en nieren (vergeef me de sleetse uitdrukking). Het boek stond “gewoon” bij Nieuwe Boeken op de OBA-website aangekondigd....
-
Boekenblog; Natuurlijk: Amsterdam -Boekenweek 2018
8 maart 2018
Natuur heb ik vooral in mijn hoofd beleefd. Opgegroeid en wonend in een volkomen verstedelijkte omgeving –Amsterdam- drong het besef dat natuur overal om je heen kan zijn maar langzaam tot me door. Dat gebeurde enigsins door het lezen van boeken over dieren, na een bezoek aan Artis. Die boeken en ook het Artistijdschrift vond ik uiteraard in de bibliotheek in Overtoomse Veld, want in Amsterdam-West schoten eind jaren ’50 niet alleen complete nieuwbouwwijken uit de grond, maar tegelijk ook bibliotheken....