Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Nieuws

Resultaat 21 - 30 (van 110)

 • Nederland Leest bij de OBA

  28 oktober 2020

  November is de maand van Nederland Leest. Dit jaar is het thema ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’ en staat het boek Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer centraal. De OBA-leden ontvangen dit boek gratis.

  Bekijk details van Nederland Leest bij de OBA

 • Harde bezuiniging gemeente Amsterdam treft OBA

  23 oktober 2020

  De gemeente Amsterdam heeft in de conceptbegroting 2021 een nieuwe bezuiniging aangekondigd voor de OBA. Het gaat om een structureel bedrag van € 1,5 miljoen per jaar vanaf 2023. Dit is meer dan de helft van de totale bezuinigingen op de gemeentelijke cultuurbegroting. De uitvoering door de OBA van de wettelijke taken en de gemeentelijke opdracht komen hierdoor in het geding.

  Bekijk details van Harde bezuiniging gemeente Amsterdam treft OBA

 • Weekend van de Mediawijsheid #Zelfindehand

  22 oktober 2020

  In het Weekend van de Mediawijsheid op 7 en 8 november ontdek jij in OBA Oosterdok hoe je media kunt gebruiken om het beste uit jezelf te halen. Tijdens allerlei workshops en een dansvoorstelling word jij dit weekend mediawijs!

  Bekijk details van Weekend van de Mediawijsheid #Zelfindehand

 • Spreekuur Eerste Hulp Bij Online wint Omarmprijs

  22 oktober 2020

  Vandaag werd in Pakhuis de Zwijger de Omarmprijs 2020 uitgereikt aan de mooiste Amsterdamse initiatieven voor het verkleinen van armoede in de stad. Tot onze grote vreugde heeft het spreekuur EHBO: Eerste Hulp Bij Online de Omarmprijs in de categorie 'Iedereen digitaal', in de wacht gesleept.

  Bekijk details van Spreekuur Eerste Hulp Bij Online wint Omarmprijs

 • Expositie Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL te zien in de OBA

  21 oktober 2020

  The Black Archives, een historisch archief en cultureel centrum, heeft een collectie gecureerd in het Huis van alle Talen met boeken die veelal nog niet in de OBA en in andere bibliotheken te vinden was. De tentoonstelling Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL visualiseert op inspirerende wijze de thema’s binnen The Black Archives Collectie. De expositie is vanaf nu te zien in OBA Oosterdok en loopt tot en met 13 december 2020. Op 29 oktober is er tevens een speciaal programma over Zwarte Beweging:...

  Bekijk details van Expositie Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL te zien in de OBA

 • Update coronamaatregelen

  15 oktober 2020

  Vanaf maandag 19 oktober zijn er aanvullende coronamaatregelen van kracht om je bezoek aan de OBA zo veilig mogelijk te houden. De extra maatregelen gelden voor een periode van minstens vier weken, dus tot en met 15 november 2020.

  Bekijk details van Update coronamaatregelen

 • Mitchell Esajas van The Black Archives tipt 5 belangrijke boeken

  15 oktober 2020

  "Wij hebben een selectie van must reads gemaakt die in onze ogen inspiratie en belangrijke inzichten geven in verzwegen zwarte geschiedenissen en zwart verzet in de Nederlandse context en internationaal. Het werk van Gloria Wekker en Philomena Essed zou verplichte literatuur moeten zijn om de erfenis van het koloniale verleden in Nederland te begrijpen."

  Bekijk details van Mitchell Esajas van The Black Archives tipt 5 belangrijke boeken

 • OBA Maatje Simone bezorgt boeken aan huis

  12 oktober 2020

  De afgelopen maanden zijn verschillende OBA-medewerkers op de fiets gesprongen om boeken te bezorgen bij senioren en andere kwetsbare Amsterdammers. Eén van de medewerkers die Amsterdam doorkruisten was Simone. Om te laten zien hoe dat eraan toe ging maakte ze een filmpje.

  Bekijk details van OBA Maatje Simone bezorgt boeken aan huis

 • Nieuwe coronamaatregelen: mondkapjes en registreren

  29 september 2020

  Vanwege de nieuwe maatregelen van 28 september zijn de richtlijnen voor een veilig bezoek aan de OBA aangescherpt voor in ieder geval de komende drie weken. Het dragen van een mondkapje is nu in alle OBA-vestigingen verplicht. Nieuw is ook dat we voor een zitplaats om te werken, studeren of lezen je gegevens moeten registreren. Bij OBA Oosterdok geeft een druktemeter aan of je naar binnen mag en in andere vestigingen gebruiken we mandjes om het aantal bezoekers bij te houden.

  Bekijk details van Nieuwe coronamaatregelen: mondkapjes en registreren

 • Daluren in de OBA

  29 september 2020

  Senioren en Amsterdammers met een kwetsbare gezondheid kunnen vanaf nu rustig lenen, lezen en ontmoeten tijdens de daluren in de OBA.

  Bekijk details van Daluren in de OBA