Blogs

Resultaat 31 - 40 (van 210)

 • Jeugdliteratuurblog | Mopper je mee? Bekijk details

  22 januari 2020

  Hoera hoera, Moppereend is prentenboek van het jaar 2020! Dat betekent dat het tijdens de voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari in het zonnetje zal staan (en dat met zo'n grote donderwolk 😉 ). Het wordt zeker voorgelezen in de OBA bij jou in de buurt.

 • Blog | Wie is er bang voor... Virginia Woolf? Bekijk details

  7 januari 2020

  In november ging het lezingdrieluik Bloomsbury Revisited van start in OBA Oosterdok. In de tweede lezing over de Bloomsbury Group, een collectief van schrijvers, kunstenaars en intellectuelen aan het begin van de twintigste eeuw, draait alles om de illustere Virginia Woolf. OBA-webredacteur Max heeft haar werk met liefde verslonden en deelt zijn top drie.

 • De dader heeft het gedaan Bekijk details

  17 december 2019

  In de bibliotheek staan de boeken keurig gerangschikt op alfabet. De achternaam van de schrijver is hierbij leidend. Ik zal in de komende periode van elke letter van het alfabet een YA-boek lezen. Ik bespreek op deze plek dus 26 boeken. Deze keer de letter C; de C van Christoffer Carlsson. Het boek dat ik bespreek heet 'Oktober is de koudste maand'.

 • Buitenstaanders Bekijk details

  4 december 2019

  In de bibliotheek staan de boeken keurig gerangschikt op alfabet. De achternaam van de schrijver is hierbij leidend. Ik zal in de komende periode van elke letter van het alfabet een YA-boek lezen. Ik bespreek op deze plek dus 26 boeken. Deze keer de letter B. De B van Thea Beckman (en een beetje van Pat van Beirs). Het boek dat ik bespreek heet 'Hasse Simonsdochter'.

 • Jeugdliteratuurblog | Red de aarde! Bekijk details

  3 december 2019

  Een van de eerste boeken in mijn jeugd die over het milieu gingen, was Pluk van de Petteflet. De Torteltuin zou worden vervangen door een tegelpleintje en dat kon natuurlijk niet. Gelukkig wist Pluk dit te voorkomen.

 • De bittere smaak van amandelen Bekijk details

  29 november 2019

  In de bibliotheek staan de boeken keurig gerangschikt op alfabet. De achternaam van de schrijver is hierbij leidend. Ik zal in de komende periode van elke letter van het alfabet een YA-boek lezen. Ik bespreek op deze plek dus 26 boeken. Ik begin vanzelfsprekend bij de letter A; de A van David Almond.

 • Schermtijd: hoe belangrijk is het? Bekijk details

  8 november 2019

  Schermen, ze lijken een magische aantrekkingskracht te hebben op mijn kinderen. Zodra ze bewegend beeld zien, raken ze in een soort trance. Dat is soms heel handig, maar natuurlijk niet altijd wenselijk. Het schijnt ook niet zo goed voor ze te zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat ze ook nog andere dingen doen in hun vrije tijd?

 • Jeugdliteratuurblog | Zeg het kort Bekijk details

  4 oktober 2019

  Een schrijfstijl die je tegenwoordig tegen kunt komen in vooral young adult boeken, is de vrije versvorm. Het zijn vaak korte zinnen, het ziet eruit als een gedicht, maar het rijmt niet en het is een doorlopend verhaal. Deze schrijfstijl leest prettig en snel. Je komt in een soort flow en hebt de neiging om het boek in een ruk uit te lezen. Aan de andere kant moet je goed blijven opletten, want de schrijvers gebruiken geen woord teveel. Zorg dat niets je ontgaat!

 • Jongeren in de problemen Bekijk details

  30 september 2019

  Martin Bootsma werkt in een wijk waar er wel eens hommeles is. Er wonen jongeren die zijn betoverd door het grote geld en kiezen voor misdaad; de ellende krijgen ze er vaak gratis bij.

 • Jeugdliteratuurblog | Maak ruimte in je hoofd (en je koffer) Bekijk details

  12 juli 2019

  Vakantie... tijd voor ruimte in je hoofd. Wegdromen bij vergezichten, staren over meren of zeeën. Ruimte dus. Er is echter één plek waar het op vakantie vaak aan ruimte ontbreekt. En dat is je koffer. Natuurlijk moeten al die strandkleren mee, slippers in meerdere kleuren en flessen vol zonnebrandolie.

Paginanavigatie