Blogs
Resultaat 31 - 40 (van 206)
-
Jeugdliteratuurblog | Zeg het kort
4 oktober 2019
Een schrijfstijl die je tegenwoordig tegen kunt komen in vooral young adult boeken, is de vrije versvorm. Het zijn vaak korte zinnen, het ziet eruit als een gedicht, maar het rijmt niet en het is een doorlopend verhaal. Deze schrijfstijl leest prettig en snel. Je komt in een soort flow en hebt de neiging om het boek in een ruk uit te lezen. Aan de andere kant moet je goed blijven opletten, want de schrijvers gebruiken geen woord teveel. Zorg dat niets je ontgaat!
-
Jongeren in de problemen
30 september 2019
Martin Bootsma werkt in een wijk waar er wel eens hommeles is. Er wonen jongeren die zijn betoverd door het grote geld en kiezen voor misdaad; de ellende krijgen ze er vaak gratis bij.
-
Jeugdliteratuurblog | Maak ruimte in je hoofd (en je koffer)
12 juli 2019
Vakantie... tijd voor ruimte in je hoofd. Wegdromen bij vergezichten, staren over meren of zeeën. Ruimte dus. Er is echter één plek waar het op vakantie vaak aan ruimte ontbreekt. En dat is je koffer. Natuurlijk moeten al die strandkleren mee, slippers in meerdere kleuren en flessen vol zonnebrandolie.
-
Klare taal, goed verhaal
1 juli 2019
Onder de slogan 'Klare taal, goed verhaal' verschijnen bij Uitgeverij Vrijdag boeken voor jongeren en volwassenen. De teksten zijn eenvoudig en de boeken zijn niet al te dik.
-
Jeugdliteratuurblog | Lees eens een klassieker (voor)
28 juni 2019
Het is bijna zomervakantie en in de vakantie heb je altijd iets meer tijd om te lezen. En niet alleen om zelf te lezen, maar ook om voor te lezen. Terwijl ik ouders er meestal graag op wijs dat er zoveel prachtige nieuwe boeken en kinderboekenschrijvers zijn, wil ik nu eens pleiten voor een klassieker. Echt een fijn boek om voor te lezen: De geheime tuin!
-
De kinderkruistocht
11 juni 2019
Ken je die mop van die kinderen die in 1212 vanuit Europa naar Jeruzalem trokken om deze heilige stad te veroveren op de Saracenen? Precies, ze gingen niet.
-
Niet huilen en niet snitchen
29 mei 2019
Soms kun je alleen maar iets uitleggen door een voorbeeld te geven. Iemand vraagt je wat een ‘twerp’ is en jij kunt niet veel meer uitbrengen dan dat het iemand is die zijn kunstgebit in zijn kont stopt om zo de knopen van de achterbank van een taxi af te bijten. Of dat een ‘twerp’ iemand is die het mooiste verhaal uit de Amerikaanse literatuur – 'An Occurance at Owl Creek Bridge' van Ambrose Bierce, niet heeft gelezen.
-
In rook opgegaan?
13 mei 2019
Het is vast toeval, maar onlangs las ik twee YA-boeken die qua thematiek en inhoud nogal op elkaar lijken. Het zijn twee boeken die de moeite van het lezen waard zijn en die beide draaien om de vraag: Waar is het meisje gebleven? Het gaat om de boeken 'Voor het laatst gezien' van Caleb Roehrig en 'Paper Towns' van John Green.
-
Jeugdliteratuurblog | Rembrandt
1 mei 2019
2019 is het jaar van het honderdjarig bestaan van de OBA, maar het is óók het jaar van Rembrandt. In 2019 ‘vieren’ we zijn 350ste sterfjaar. Zo kun je bijvoorbeeld in het Rijksmuseum een grote tentoonstelling schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt bekijken.
-
Zie het voor je
29 april 2019
Goede lezers kunnen zeer ongeduldig zijn. Als het verhaal hen niet snel pakt, dan leggen ze het weg en zoeken ze een ander boek. Maar als ze in een verhaal zitten, dan kunnen ze lange tijd achter elkaar doorlezen.