Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Nieuws

Resultaat 101 - 109 (van 109)

 • Maakplaats 021 en Cultura Nederland presenteren: De Jonge Uitvinders

  16 oktober 2019

  In samenwerking met Cultura Nederland presenteert Maakplaats 021: de Jonge Uitvinders. Drie workshopseries in Maakplaats 021 Slotermeer waarin kinderen op verschillende niveaus aan de slag gaan met techniek, digitale fabricage, stadmaken en creativiteit. Tientallen kinderen van o.a. de Goeman Borgesiusschool, Burgermeester de Vlugtschool, de Veerkracht en JP Troelstraschool nemen deel aan de serie.

  Bekijk details van Maakplaats 021 en Cultura Nederland presenteren: De Jonge Uitvinders

 • In beeld: opening Maakplaats 021 Javaplein

  18 september 2019

  Op donderdag 12 september werd de zevende locatie van Maakplaats 021 geopend, dit keer in OBA Javaplein! De leerlingen van de Indische Buurt-school hadden de primeur; zij gingen er als eerste aan de slag. Samen bedachten ze oplossingen om Javaplein te verbeteren, maakten ze een kunstwerk met de Artbot, ontwierpen ze stickers met de vinylsnijder en experimenteerden ze met verschillende programmeertools. Bekijk hier de foto’s van de opening:

  Bekijk details van In beeld: opening Maakplaats 021 Javaplein

 • Het najaarsprogramma van Maakplaats 021

  11 september 2019

  De scholen zijn weer begonnen, en dat betekent dat de maakplaatsen hun deuren weer openen! Vanaf maandag 16 september kunnen kinderen en jongeren er weer aan de slag met nieuwe technologie. Leren programmeren met Scratch en de micro:bit, je eigen 3D-ontwerp ontwikkelen én printen, of jouw ideeën inbrengen voor het rebranden van Plein ‘40 ‘45? In de maakplaatsen is er ruim baan voor creatief initiatief. Bekijk hieronder het programma per maakplaats, of bekijk alle maakplaats-activiteiten in de OBA...

  Bekijk details van Het najaarsprogramma van Maakplaats 021

 • Librarian Maker Camp: 12 nieuwe maakplaats-coaches klaargestoomd

  6 september 2019

  Op donderdag 5 september en vrijdag 6 september vond het Librarian Maker Camp plaats in de Waag. Twaalf nieuwe maakplaats-coaches werden klaargestoomd om part-time aan de slag te gaan in de maakplaatsen. Van vinylsnijden tot ontwerpen voor de 3D-printer, van spaghetti-challenges tot experimenteren met de lasersnijder – de aanstaande coaches gingen met een gevarieerd maakpalet aan de slag. Bij elke opdracht stonden de volgende vragen centraal: wat leert een kind van deze vorm van maakonderwijs? En...

  Bekijk details van Librarian Maker Camp: 12 nieuwe maakplaats-coaches klaargestoomd

 • Leerlingen van Amsterdam Designathon Challenge presenteren bibliotheek van de toekomst

  20 mei 2019

  Basisscholieren van montessorischool De Regenboog in Amsterdam hebben een nieuw leerconcept voor de bibliotheek van morgen ontworpen. Amirah (9 jaar), Sierra (10) en Veronique (11) hebben de ‘Room of Science’ bedacht, een ruimte waar kinderen van alles kunnen leren over de wetenschap. Het ontwerp, dat op vrijdag 17 mei de finale van de Amsterdam Designathon Challenge won in de OBA, wordt meegenomen in de plannen voor OBA NEXT, de in 2025 nieuw te openen bibliotheek op de Zuidas.

  Bekijk details van Leerlingen van Amsterdam Designathon Challenge presenteren bibliotheek van de toekomst

 • Hoe ziet leren er in de toekomst uit?

  30 januari 2019

  Op 11 en 12 februari organiseert de OBA samen met ELIG Brave New Learning, een conferentie voor professionals en geïnteresseerden die volledig in het teken staat van de toekomst van leren. Een interview met Sacha van Tongeren, initiatiefnemer en programmamanager voor Brave New Learning.

  Bekijk details van Hoe ziet leren er in de toekomst uit?

 • Jubileumboek Amsterdammers en hun bibliotheek

  28 januari 2019

  ‘Amsterdammers en hun bibliotheek’ is het jubileumboek van de OBA. Het boek vertelt de geschiedenis van de bibliotheek van Amsterdam en laat zien hoe nauw deze verbonden is met de geschiedenis van de stad.

  Bekijk details van Jubileumboek Amsterdammers en hun bibliotheek

 • Drie Amsterdamse leraren over het integreren van maakonderwijs in het lespakket op school

  15 oktober 2018

  Dit jaar ging het eerste Maakplaats 021 fellowship-programma van start. Met steun van NSvP & Instituut Gak is door Waag een speciaal trainingsprogramma voor leerkrachten in basis- en middelbaar onderwijs ontwikkeld. Twintig leraren van acht verschillende Amsterdamse scholen leerden de kneepjes van het maakonderwijs, om vervolgens zelfstandig met hun klassen in een van de maakplaatsen in de OBA aan de slag te gaan. We spraken drie leraren van de Regenboog Montessorischool en de ASVO-school over hun...

  Bekijk details van Drie Amsterdamse leraren over het integreren van maakonderwijs in het lespakket op school

 • Vier leraren over het Maakplaats 021 Fellowship, digitale fabricage en de toekomst van maakonderwijs

  5 juli 2018

  Dit jaar ging het eerste Maakplaats 021 fellowship-programma van start. Met steun van NSvP & Instituut Gak is door Waag een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld. Twintig leraren van acht verschillende Amsterdamse scholen leerden de kneepjes van het maakonderwijs, om vervolgens zelfstandig met hun klassen in een van de maakplaatsen aan de slag te gaan. We spraken twee leraren duo's over hun ervaring met maken en het verloop van een les in digitale fabricage!

  Bekijk details van Vier leraren over het Maakplaats 021 Fellowship, digitale fabricage en de toekomst van maakonderwijs