Blogs

Resultaat 61 - 70 (van 350)

 • Boekenblog; Annie was op 20 mei jarig!

  19 mei 2017

  Mijn topaankoop op Koningsdag: Ziezo, de 347 kinderversjes, van Annie M.G.Schmidt, 17e druk, 2007, als nieuw. De verkoper, een aandoenlijke jongen van 10, vroeg er, na consultatie van zijn vader €1, 50 voor. Ik gaf hem een extraatje. Eigenlijk vond ik het zielig: een niet gelezen, niet voorgelezen Annie! Hopelijk had hij nog een exemplaar, zoals je in de bibliotheek zo vaak meer exemplaren van een boek hebt. Dat geldt zeker voor de boeken van Annie, je struikelt zowat over de Minoesen en Pluks.

  Bekijk details van Boekenblog; Annie was op 20 mei jarig!

 • Boekenblog; Nooteboom, Bajani, Behan, Wasch

  5 mei 2017

  Cees Nooteboom, 25 april 2017, Centrale OBA:” Een gedicht kan je nog steeds, godzijdank, overvallen. Poëzie is de kern van mijn werk,dat wel.” Hierna las hij een paar prachtige gedichten uit zijn bundel Monniksoog (2016) voor. Het was aan het einde van een dubbelgesprek met Nooteboom, en de Italiaanse schrijver-journalist Andrea Bajani, in perfecte banen geleid door Margot Dijkgraaf. Wie ziet dat zij een eigen boekenprogramma op televisie verdient? Ik wel, maar of dat helpt….

  Bekijk details van Boekenblog; Nooteboom, Bajani, Behan, Wasch

 • Boekenblog; Nee! Kees ’t Hart en Hans Dagelet in de OBA

  28 april 2017

  Ik wist niet dat ik al sinds 1971 naar de vertrouwde verschijning van acteur Hans Dagelet kijk. Hij debuteerde in de fenomenale toneelbewerking van Kees de Jongen, van de onderschatte schrijver Gerben Hellinga.* Nu is me ontgaan dat hij al drie jaar een groot kijkerspubliek aan zich gebonden heeft met zijn rol in de Familie Kruys. Als verstokt boekenlezer, muziekluisteraar mis je dingen die iedereen kent.

  Bekijk details van Boekenblog; Nee! Kees ’t Hart en Hans Dagelet in de OBA

 • Boekenblog: Afscheid van de OBA

  20 april 2017

  Vanaf juli 1973 stond ik, als een van vele medewerkers, u min of meer anoniem te woord. Duizenden van u wees ik de weg naar het toilet, zuchtte inwendig diep als ik weer een printprobleem moest zien op te lossen, en hielp u geduldig bij uw vergeefse zoektocht naar een boek dat precies stond waar het hoorde. Ik heb dat altijd ongelooflijk leuk gevonden.

  Bekijk details van Boekenblog: Afscheid van de OBA

 • Boekenblog; In Bibliotheekwonderland (3)

  14 april 2017

  Keizersgracht 444, dààr gingen de deuren van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek voor het eerst open, 8 Februari 1919. Al snel kwamen er filialen bij: Amsterdam-Noord, februari en oktober 1923: Meidoornplein en Tuindorp Oostzaan. Nog steeds heeft Amsterdam (samen met Diemen en Ouder -Amstel) meer dan 25 vestigingen. Een rijk bezit.

  Bekijk details van Boekenblog; In Bibliotheekwonderland (3)

 • Jeugdliteratuurblog: Weg omdat je niet meer past

  12 april 2017

  Zaterdag 8 april kreeg het boek 'Stella, Ster van de zee' van Gerda Dendooven de Woutertje Pieterse prijs 2017. De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek.

  Bekijk details van Jeugdliteratuurblog: Weg omdat je niet meer past

 • Boekenblog; In Onooglijk Bibliotheekwonderland (2):Lennart Kollberg

  7 april 2017

  Najaar 1973, mijn eerste werkplek: het onooglijke filiaaltje Bijlmerplein. Mijn leidinggevende en latere maatstaf voor mijn opvatting over goed openbaar bibliotheekwerk, Rie Felius, wachtte vol ongeduld op een nieuw deel van de misdaadromans van Sjowall & Wahloo. Nu leerde ik wat een boekenhype was. Begin jaren ’70 verschenen de eerste vertalingen in onooglijke pocketboeken. Misdaad was nog niet literair, dus het mocht niet teveel kosten. Dat Dick Bruna bij Simenon, Leslie Charteris en Havank briljante...

  Bekijk details van Boekenblog; In Onooglijk Bibliotheekwonderland (2):Lennart Kollberg

 • Boekenblog; Frederik Muller in Wonderland (1)

  31 maart 2017

  Zonder Frederik Muller was ik nooit bibliothecaris geweest. Vanaf 1970 ging ik drie jaar naar de gelijknamige Akademie. Veel mensen zijn nog steeds verbaasd dat je zo lang moet leren om je bibliothecaris te noemen: boeken rechtzetten kan toch iedereen? Dames en heren, er zijn maar heel weinig beroepen waarvoor je helemaal niets hoeft te kunnen, zelfs het koningschap komt je niet aanwaaien.

  Bekijk details van Boekenblog; Frederik Muller in Wonderland (1)

 • Boekenblog Leve de Boekenweek! (en Simon Vestdijk)

  24 maart 2017

  Een jaarlijks terugkerend fenomeen bij de opening van de Boekenweek, is het relletje dat iemand niet welkom is op het Boekenbal. Carel Helder kwam toen met het Bal der Geweigerden. Een ander fenomeen is de Boekenweek zelf. Die bestaat nog steeds en al sinds 1932.Gelukkig maar!

  Bekijk details van Boekenblog Leve de Boekenweek! (en Simon Vestdijk)

 • Boekenblog; Muziek om te lezen

  18 maart 2017

  Na meer dan twintig jaar filiaalhoofd te zijn geweest in alle uithoeken van Amsterdam en Ouder-Amstel, koos ik in 2006 voor een dramatische wending. Ik begon als Medewerker Informatie Dienstverlening op de Centrale Bibliotheek aan de Prinsengracht. Vooral het uitzicht op de verhuizing in juli 2007 naar het Oosterdokseiland trok mij aan. Geen managerszorgen mee, slechts de echte inhoud zou tellen.

  Bekijk details van Boekenblog; Muziek om te lezen