Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Blogs

Resultaat 1 - 10 (van 206)

 • Parmantige poëzie: de 7 mooiste bundels uit mijn boekenkast

  6 januari 2021

  Ergens in het eerste jaar van de kunstacademie raakte ik compleet verknocht aan poëzie. In rap tempo verslond ik bundels van onder meer Tjitske Jansen, Ilja Leonard Pfeijffer en Charles Baudelaire. Het ritme, de variaties in tempo en het spel met woorden en associaties maakten dat ik zo verliefd werd op de gedichten dat ik er zelf iets mee moest. Zo is poëzie niet alleen in mijn leven, maar ook in mijn werk een grote rol gaan spelen. Hieronder deel ik mijn favoriete dichtbundels.

  Bekijk details van Parmantige poëzie: de 7 mooiste bundels uit mijn boekenkast

 • Neem een hobby, leen een e-book

  29 december 2020

  Nu de harde lockdown een feit is, kunnen we alleen maar proberen het beste ervan te maken. Het is voor iedereen, alleen of met gezin, een uitdaging om zoveel tijd thuis door te brengen. Juist wanneer de muren op je af lijken te komen, is het belangrijk jezelf wat tijd te gunnen. Dan is het oppakken van een hobby een uitstekend idee. Het biedt bijvoorbeeld uitkomst als je netflix weer eens hebt uitgespeeld. Hobby’s brengen afleiding; stress en angstige gevoelens verdwijnen.

  Bekijk details van Neem een hobby, leen een e-book

 • De leukste luisterboeken voor kinderen

  29 december 2020

  Bij een klusje in het huis luister ik graag naar radioprogramma’s, podcasts en sinds kort ook luisterboeken. Het blijkt goed te werken om kinderen die de hele tijd om je heen dansen even tot bedaren te brengen. Bovendien is het ideaal voor jongeren die niet zo van lezen houden, maar wel van een spannend verhaal. Je zoon of dochter wordt er meteen muisstil van, want alleen zo kan je het verhaal volgen. Goed voor de concentratie dus. In dit blog heb ik een selectie van prachtige boeken voor diverse...

  Bekijk details van De leukste luisterboeken voor kinderen

 • De beste luisterboeken voor tijdens een stevige wandeling

  15 december 2020

  Niet alleen in de lente en de zomer, maar zeker ook tijdens de donkere dagen van het jaar wandel ik graag. Liefst samen, maar alleen kan ook fijn zijn. Dan luister ik vaak naar een podcast of luisterboek. In dit blog tip ik mijn 6 favoriete luisterboeken. Je kan ze natuurlijk ook lekker thuis onder een dekentje op de bank beluisteren!

  Bekijk details van De beste luisterboeken voor tijdens een stevige wandeling

 • 8 lesbische boeken die je zeker moet lezen

  10 december 2020

  Webredacteur Simone vroeg haar vriendinnen, tantes en buurvrouwen het hemd van het lijf (niet letterlijk) en ging op zoek naar de beste lesbische en queer leestips. Ze zijn allemaal te leen bij de OBA.

  Bekijk details van 8 lesbische boeken die je zeker moet lezen

 • Originele kookboeken voor de feestdagen

  7 december 2020

  De winter gaat er dit jaar ongetwijfeld anders uitzien dan we gewend zijn, maar gelukkig kunnen we er altijd nog zelf een beetje sjeu aan geven. Redacteur Max tipt vier originele kookboeken (en één minder originele, maar wel zéér belangrijke bonustip) voor de decemberdagen. Of je nou kerst viert of niet, of je nou lekker wil tafelen met je gezin of gewoon je partner wil verrassen op een woensdagavond, met deze culinaire pareltjes maak je van elke gelegenheid een feestje.

  Bekijk details van Originele kookboeken voor de feestdagen

 • De wereld rond met 7 culinaire e-books

  9 november 2020

  Het ziet er naar uit dat we deze winter veel thuis gaan zitten. Dan kun je je natuurlijk overgeven aan die oerhollandse miezerbuien en verkoudheden... maar je kunt ook een beetje buitenland in huis halen! Dat doe je heel makkelijk met deze kookboeken, die je gewoon als e-book kunt lenen bij de OBA. Ik zocht er één uit voor elke dag van de week. Of je nou gaat voor een geurige Japanse maaltijd op dinsdag of met een robuuste Britse cake het weekend afsluit- je hoeft er je huis niet voor uit. Nou ja,...

  Bekijk details van De wereld rond met 7 culinaire e-books

 • 6 mooie kinderboeken over duurzaamheid

  6 november 2020

  Wie kinderen heeft, weet dat ze van nature hoarders zijn: ze willen van alles hebben (het liefst met batterij en van plastic), alles gaat kapot, maar niets mag weg. Al snel slibt zo niet alleen je huis dicht, maar doe je als ouder ook doodleuk mee aan nóg meer consumeren. En wat moeten we met al die spullen? Als je leent bij de OBA ben je eigenlijk al heel duurzaam bezig. Bovendien is het goed voor je portemonnee. Met deze prachtig vormgegeven boeken maak je de allerkleinsten bewust van het belang...

  Bekijk details van 6 mooie kinderboeken over duurzaamheid

 • Muziek en dialect

  3 november 2020

  Niets is zo leuk als dialect. Vroeger op de basisschool werd het gezien als iets minderwaardigs, het ABN was de norm. Ik geniet van dialect. Uit recalcitrant zijn tegen de norm van vroeger? Het is veel meer dan dat: een bijzonder stukje van de Nederlandse taal. Vriendinnen hoorde ik altijd graag Fries met elkaar praten, als enige aangemerkt als officiële taal.

  Bekijk details van Muziek en dialect

 • Oogstrelende enge films voor de donkere dagen

  27 oktober 2020

  De dagen worden korter, de bomen kaler en de straten steeds donkerder. Voor veel mensen staat deze tijd van het jaar volledig in het teken van lange herfstwandelingen, warme drankjes en romcoms kijken op de bank. Voor mij is dat iets anders: de zomer is nog niet eens voorbij of ik ben al in de ban van Halloween. De huisfeestjes die bij deze feestdag horen zijn onder mijn vrienden inmiddels roemrucht. En hoewel die nu even niet door kunnen gaan, betekent dat niet dat we bij de pakken neer moeten gaan...

  Bekijk details van Oogstrelende enge films voor de donkere dagen